Up 2 Date

Je ov-chipkaart kan de prullenbak in. OV-smartphone is de toekomst

  1. Newschevron right
  2. Je ov-chipkaart kan de prullenbak in. OV-smartphone is de toekomst

In- en uitchecken met je smartphone? Misschien is dat binnenkort mogelijk. In Amsterdam is gister een proef van start gegaan met de Smart-ov, een app waarmee je kan in- en uitchecken en je saldo en reiskosten in de gaten kan houden. Vanaf volgende week gaan zo'n tweehonderd mensen dit systeem testen. Met deze app ben je een stap dichterbij om van je telefoon een soort portemonnee te maken. Iets wat Nederlanders graag willen volgens mobiele provider Vodafone.

Betrouwbaar?

Om de app te gebruiken, laad je je ov-chipkaart op de simkaart van je telefoon. Dat betekent wel dat er veel gevoelige informatie op staat. Maar in een interview met de Volkskrant zegt ov-bedrijf RET zo verzekerd te zijn van de veiligheid van de app, dat het "hackers uitdaagt om het te kraken".

FF wachten...

Éen ding: de Smart-ov is nu alleen nog te proberen op Android-telefoons met NFC-chip, dezelfde chip waarmee ook al te betalen is in de winkel. Gebruikers van andere besturingssystemen moeten nog even geduld hebben.

Opvallend is dat de proef is gestart kort nadat reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond een actie hebben aangekondigd tegen de aanschafkosten van een ov-chipkaart.

Wat denk jij? Is de Smart-ov een stap in de goede richting?

Ster advertentie
Ster advertentie