Up 2 Date

Boliviaanse president Evo Morales afgetreden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Boliviaanse president Evo Morales afgetreden

De Boliviaanse president Evo Morales legde zondagavond zijn functie neer na wekenlange protesten. Het moment was zeer opvallend, want vlak daarvoor had hij nieuwe verkiezingen aangekondigd.

twijfels over winst verkiezingen

Evo Morales begon onlangs aan zijn vierde ambtstermijn als president, maar het volk had zo z'n twijfels over de manier waarop hij de verkiezingen van 20 oktober had gewonnen. Er werd massaal gesproken over fraude. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft vastgesteld dat zijn herverkiezing in oktober door gesjoemel tot stand is gekomen.

al 13 jaar aan de macht

Morales was al sinds 2006 aan de macht. Hij beloofde eerder nadat bekend werd dat er fraude was gepleegd dat hij onmiddellijk nieuwe verkiezingen wilde inlassen, maar dat was niet genoeg. Luis Fernando Camacho, de aanvoerder van de protestbeweging die al weken bezig is, eiste als eerste het opstappen van Morales. Later liet ook de legerleiding weten hem weg te willen hebben.

Zondag hield hij de eer aan zichzelf en trad hij dus af. Op televisie maakte hij bekend dat hij zijn ontslagbrief naar het parlement heeft gestuurd.

Ster advertentie
Ster advertentie