Up 2 Date

Kinderombudsman: "Huidige vorm zwarte piet is schending van kinderrechten"

  1. Newschevron right
  2. Kinderombudsman: "Huidige vorm zwarte piet is schending van kinderrechten"

"We merken dat kinderen zich gediscrimineerd kunnen voelen door de huidige vorm van Zwarte Piet. Daarmee is er sprake van de schending van kinderrechten en dus van het recht op gelijke behandeling." Dat stelt Margrite Kalverboer van de Kinderombudsman.

Dit keer geen Quinsy Gario, Kno'Ledge Cesare of Sylvana Simons aan het woord, maar een onafhankelijk instituut. De Kinderombudsman is een soort 'bemiddelaar' vanuit de overheid en mengt zich voor het eerst in de Zwarte Piet-discussie. In het rapport dat ze hebben uitgebracht, is onder andere geconcludeerd dat kinderen vinden dat vooral volwassenen bezig zijn met de discussie.

"Ze zeggen zelfs, er zijn belangrijkere dingen dan Zwarte Piet, dus volwassene, waar ben je eigenlijk mee bezig?"

Volwassen spelletje

De Kinderombudsman heeft klachten onderzocht en gesproken met zowel blanke als gekleurde kinderen van tien tot en met zestien jaar. "Wat me het meeste opviel en wat ik eigenlijk het ergst vond, is dat kinderen zeggen dat ze eigenlijk het hele jaar door discriminatie merken. Maar ook dat ze tijdens de Sinterklaasperiode meer discriminatie ervaren en dat het wordt geassocieerd met Zwarte Piet."

Aangepaste Zwarte Piet?

De Kinderombudsman geeft geen suggestie over hoe een aangepaste Piet eruit zou moeten zien. Eén ding is duidelijk: de stereotyperende Zwarte Piet kan niet meer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie