Up 2 Date

Sexchatting met kinderen onder de 16 jaar wordt strafbaar

  1. Newschevron right
  2. Sexchatting met kinderen onder de 16 jaar wordt strafbaar

Het stelselmatig op seksuele wijze communiceren met kinderen onder de 16 jaar door volwassenen wordt binnenkort expliciet strafbaar gesteld. Op sexchatting met kinderen komt een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te staan. Dat is te lezen in het plan dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar buiten heeft gebracht.

Modernisering

Het voorstel maakt onderdeel uit van een groter plan om de strafbaarstelling van seksuele misdrijven te moderniseren. De lat voor strafbaarheid ligt volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid nu soms te hoog. Het kan in sommige gevallen moeilijk zijn om het bewijs rond te krijgen dat iemand tot seks gedwongen is. De wetgeving moet daarom worden uitgebreid en aangescherpt.

Daarnaast vindt er door toename van het gebruik van internet, sociale media en smartphones meer online seksueel misbruik plaats. Vooral kinderen zijn daar kwetsbaar voor. In de nieuwe wet moet online seksuele grensoverschrijding net zo strafbaar worden gesteld als offline seksuele grensoverschrijding.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe wet

In de nieuwe wet wordt onder andere seks tegen de wil, verbale en fysieke intimidatie in het openbaar en sexchatting met kinderen strafbaar gesteld. Daarnaast wordt het juridische begrip verkrachting uitgebreid.

Ook wordt er meer rekening gehouden met normaal seksueel gedrag van jongeren. Zo wordt sexting onder jongeren niet meer behandeld als het verspreiden van behandeld als kinderporno. Het moet dan wel gaan om vrijwillige sexting onder leeftijdsgenoten en dat uitsluitend bestemd is voor priv├ęgebruik. Een naaktfoto tegen iemands wil doorsturen naar anderen, is wel strafbaar.

Ster advertentie
Ster advertentie