Up 2 Date

Bijna miljoen Nederlanders leven in 2024 onder armoedegrens

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bijna miljoen Nederlanders leven in 2024 onder armoedegrens

Het ziet ernaar uit dat veel Nederlanders het volgend jaar financieel zwaar gaan krijgen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komen zo'n 995.000 mensen onder de armoedegrens te zitten. Onder deze groep vallen zeker 230.000 kinderen.

Armoede gaat toenemen

Uit ramingen van het CPB blijkt dat de armoede dit jaar verder zal toenemen. Momenteel leven 815.000 Nederlanders onder de armoedegrens, maar in 2024 zal dat toenemen tot 5,8 procent van de samenleving. Naar verwachting zal 7,1 procent van alle kinderen in Nederland opgroeien in armoede, 1 procent meer dan in 2023. Een van de redenen dat veel meer mensen onder de armoedegrens komen, is het wegvallen van maatregelen, zoals de energietoeslag, om de laagste inkomens te beschermen.

De regering heeft als doel om het aantal kinderen dat in armoede leeft te halveren tussen 2015 en 2025. Het CPB verwacht echter dat dit niet gaat gebeuren. Wel zal het aantal kinderen dat onder de armoedegrens leeft na 2024 weer ietsjes afnemen.

Koopkracht zal stijgen

Ondanks dat velen in de armoede zullen belanden, zal de koopkracht volgend jaar met 2 procent toenemen volgens het CPB. Dat komt mede door de loonstijgingen van 5 procent die dit en volgend jaar worden doorgevoerd. Helaas zullen veel mensen niets merken van de gestegen koopkracht, omdat bijvoorbeeld de energiekosten, ondanks dalende energieprijzen, nog altijd hoog zijn.

Inflatie

Een ander probleem is dat de inflatie verbreed is naar andere goederen en diensten. Zo zijn boodschappen het afgelopen jaar fors duurder geworden en is de verwachting dat die dit jaar nog duurder worden. Begin december bleek uit onderzoek van Rabobank al dat er voorlopig geen einde komt aan de prijsstijgingen in de supermarkt, vanwege de stijgende kosten voor producenten. Zo zien supermarktketens zich genoodzaakt om de verkoopprijzen van voedingsmiddelen te verhogen met zo'n 10 tot 20 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie