Up 2 Date

Boko Haram laat 82 ontvoerde schoolmeisjes vrij

  1. Newschevron right
  2. Boko Haram laat 82 ontvoerde schoolmeisjes vrij

De terreurgroep Boko Haram heeft 82 Nigeriaanse ontvoerde meisjes vrijgelaten. De meisjes werden in 2014 ontvoerd uit een middelbare school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. De meisjes mogen op dit moment nog niet terug naar hun familie, omdat ze gevaarlijk zouden kunnen zijn. Fernando sprak in Start met Elke Kuijper van Amnesty International over de situatie in Nigeria.

''Boko Haram gebruikt het volk om het leger aan te vallen. Ze ontvoeren mensen en branden dorpen plat: dat is hun manier om de regering te pakken.''

Brainwash

Sinds de ontvoering zetten veel mensen zich in voor de bevrijding van de meisjes, waaronder Michelle Obama. De internationale druk heeft ervoor gezorgd dat de regering wel onderhandelingen moest treffen. Uiteindelijk zijn de meisjes geruild tegen vijf Boko Haram-strijders. De meisjes zijn opgeleid tot zelfmoordterroristen. Ze zijn zo erg gebrainwasht dat ze nog steeds gevaarlijk zijn.

''In het verleden is gebleken dat die meisjes zo gevaarlijk zijn dat ze zelf hun ouders kunnen vermoorden. Ze zijn zo gebrainwasht en hebben eerst psychische en lichamelijke hulp nodig. Omdat ze nog heel jong zijn, moeten ze goed begeleid worden en snel hun familie weer zien.''

Gevangenschap

Op dit moment zijn de meisjes nog in gevangenschap van de regering. In Nigeria bestaat de angst dat ze worden vastgezet. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari belooft dat de meisjes goede hulp zullen krijgen, voordat ze in vrijheid naar huis kunnen.

Vrijlating

Nog steeds zijn er veel burgers in handen van Boko Haram. Amnesty International zal verder strijden voor de vrijlating van de overige Chibok-meisjes, maar ook van jongens en mannen die zijn ontvoerd door de terreurgroep.

Ster advertentie
Ster advertentie