Up 2 Date

Brieven van voetballertjes uit Thaise grot: "Geef ons niet te veel huiswerk"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Brieven van voetballertjes uit Thaise grot: "Geef ons niet te veel huiswerk"

Brieven die de twaalf voetballertjes en hun coach aan hun familie en vrienden hebben geschreven, zijn door de duikers naar de buitenwereld gebracht. De brieven, waarin de jongens voornamelijk hun ouders gerust proberen te stellen, bevatten soms bijzondere verzoeken, zoals: "Als we hieruit komen wil ik allerlei verschillende dingen eten en ik wil meteen naar huis gaan. Alsjeblieft leraren, geef ons niet te veel huiswerk." En een andere jongen schreef: "Alsjeblieft, vergeet niet om mijn verjaardagsfeestje te organiseren."

Excuses

De 25-jarige voetbaltrainer heeft een heel andere boodschap te vermelden. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de ouders van de kinderen, omdat hij zichzelf verantwoordelijk stelt voor het incident. Daarnaast belooft hij de ouders dat hij heel goed voor ze zal zorgen.

"De kinderen zijn nu allemaal in orde, het team verzorgt ze goed. Ik beloof dat ik zo goed als mogelijk voor ze zal zorgen. Ik wil iedereen bedanken voor de hulp en wil mijn excuses aanbieden aan de ouders."

Evacuatie

Er wordt momenteel keihard gewerkt om iedereen uit de grot te krijgen. Eerder werd al duidelijk dat dat geen makkelijke opgave wordt. Om naar buiten te komen, moeten ze lange stukken onder water zwemmen met een zuurstofmasker op. Daarvoor moeten de jongens eerst getraind worden. Ook is het belangrijk dat iedereen aansterkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

tijd

Veel tijd is er echter niet. Het regenseizoen begint bijna en als het opnieuw hevig gaat regenen, komt ook het gedeelte waar ze nu zijn onder water te staan. Hoewel ze continu water aan het wegpompen zijn, gaat dat nog lang niet snel genoeg om het stijgen van het waterpeil tegen te gaan. Een Nederlands pompbedrijf is onderweg naar Thailand om te kijken of het zijn kennis en ervaring kan inzetten op de voetballers te bevrijden.

Zuurstof

Daarnaast gaat het zuurstofgehalte in de grot omlaag door de aanwezigheid van alle reddingswerkers en duikers. Deze week kwam er een Thaise duiker om het leven vanwege zuurstoftekort.

Boren

Naast duiken is er nog een andere mogelijkheid om de jongens en hun coach te bevrijden. Ze zijn op zoek naar openingen om een gat te boren en iedereen door tunnels naar boven te halen. Het probleem is alleen dat het nog niet helemaal duidelijk is waar ze zich exact in de grot bevinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie