Up 2 Date

Honderden mensen aanwezig bij afscheidsgebed Humeyra (16)

  1. Newschevron right
  2. Honderden mensen aanwezig bij afscheidsgebed Humeyra (16)

Bij de Mevlana Moskee in Rotterdam werd Humeyra vanmiddag herdacht. Het zestienjarige meisje werd dinsdagmiddag doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school, het Designcollege in Rotterdam-West. De verdachte, Bekir E., is opgepakt en zit nog minstens twee weken in voorarrest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens de herdenking, waar honderden mensen aanwezig waren, werd er een afscheidsgebed voor haar gehouden. Huumeyra wordt de komende week begraven in de Turkse stad Karaman, waar haar familie vandaan komt.

VERONTWAARDIGING
De zaak van Humeyra heeft bij velen tot grote verontwaardiging geleid. Hoe kon Bekir E. de kans krijgen om Humeyra dood te schieten? Humeyra werd al lang mishandeld, bedreigd en gestalkt door Bekir en toch kon hij haar nog lastigvallen. Advocaten pleiten om een betere bescherming van slachtoffers van stalking.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekir E
De verdachte, Bekir E., werd in augustus al veroordeeld voor het mishandelen van Humeyra. Hij kreeg zes weken gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk, moest 750 euro schadevergoeding betalen en kreeg een contactverbod. Toch bleef hij geobsedeerd door haar.

De straf in augustus was overigens niet zijn eerste veroordeling. Hij stond meerdere keren voor de rechter voor geweldsdelicten met meerdere slachtoffers. Ook het vriendje van Humeyra zou door hem zijn gestoken. Bekir E. stond ook onder toezicht van de reclassering. In een rapport concludeerde de reclassering dat hij zich meerdere keren schuldig heeft gemaakt aan relationeel geweld. "Hij heeft vaak meerdere relaties met jonge vrouwen. Wanneer deze vrouwen afstand van hem nemen, toont hij dwingend, eisend, dreigend en fysiek agressief gedrag"

Een week geleden deed Humeyra opnieuw aangifte tegen E., die haar continu lastig bleef vallen. En juist de middag dat ze een afspraak met de recherche zou hebben, werd ze doodgeschoten.

GEWELD TEGEN VROUWEN

De afgelopen weken heeft er veel geweld tegen vrouwen plaatsgevonden in Rotterdam. Aboutaleb vindt dan ook dat er iets moet veranderen. In januari werd Adyan Koeiman door haar ex met een mes om het leven gebracht en vorige week nog werd de 21-jarige Sarah Papenheim doodgestoken door haar huisgenoot. De Rotterdamse Burgemeester Aboutaleb roept op om het geweld tegen vrouwen in te dammen. "Geen weldenkend mens vindt dit geweld, in bijzonder tegen vrouwen, normaal. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden."

DISCUSSIEER mee in CritiX

Vind jij dat de politie aangiftes serieuzer moet nemen? Moeten slachtoffers van stalking beter beschermd worden? Of heb jij nog volledige vertrouwen in de politie? In het wekelijkse programma CritiX, op zondag, wordt dit onderwerp van 17.00 - 19.00 uur ter discussie gesteld en jij kan meepraten!

Ster advertentie
Ster advertentie