Up 2 Date

Trump: IS-leider Baghdadi is dood

foto: youtube/NOS
  1. Newschevron right
  2. Trump: IS-leider Baghdadi is dood

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondagmiddag bekendgemaakt dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is omgekomen bij een Amerikaanse militaire operatie in de Syrische provincie Idlib. Trump omschreef de man die aan het hoofd van de terroristische groepering stond als een lafaard: "Hij kan nooit meer schade aanrichten aan families. Hij is overleden als een hond, als een lafaard." Trump noemde hem een belangrijk doelwit: "Dit was de grootste die we ooit hebben gepakt en hij wilde IS weer opnieuw opbouwen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vreselijke moordenaar

Trump bedankt Syriƫ, Rusland, Turkije en Irak voor hun hulp bij de missie waarbij Baghdadi om het leven is gekomen. Hij spreekt van een "fantastische nacht voor Amerika en de wereld" waarbij "een verschrikkelijke moordenaar is gedood." Al Baghdadi heeft volgens Trump een bomvest laten ontploffen dat hij om zijn lichaam had. Hij doodde niet alleen zichzelf, maar ook de drie kinderen die bij hem waren. Met Baghdadi als leider veroverde IS delen van Syrisch en Iraaks grondgebied waarbij martelingen, verkrachtingen en massa-executies vaak voor kwamen. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op de Bataclan in Parijs en het vliegveld van Brussel.

DNA-test

Donald Trump kondigde vannacht via Twitter al aan dat hij met groot nieuws zou komen. Naar eigen zeggen deed hij dit, zodat iedereen op scherp zou staan. Hij had de operatie zelf gevolgd en wachtte met de tweet totdat de Amerikanen die de operatie uitvoerden, op veilige grond waren. Daarna heeft Trump gewacht op de DNA-test met de definitieve bevestiging van de dood van Baghdadi. Men dacht een paar jaar geleden ook al dat de IS-leider om het leven was gekomen, totdat vorig jaar ineens een video opdook waarin hij te zien was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie