Up 2 Date

Beste vriendin Anne Frank op 93-jarige leeftijd overleden

foto: Twitter - @annefrankhouse
  1. Newschevron right
  2. Beste vriendin Anne Frank op 93-jarige leeftijd overleden

Hannah Elisabeth Pick-Goslar, de beste vriendin van Anne Frank, is vrijdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Anne Frank Stichting. De begrafenis van Goslar zal plaatsvinden in haar woonplaats Jeruzalem. Op de site van de stichting is een in memoriam geplaatst.

Hanneli

De joodse Hannah Elisabeth Pick-Goslar werd geboren in Duitsland. Na de machtsovername door de nazi's in 1933 verhuisde het gehele gezin naar Amsterdam. Hier leerden Goslar en Anne Frank elkaar kennen op de basisschool. In Anne haar dagboek noemt zij Goslar Hanneli. Toen de familie Frank in 1942 moest onderduiken, verloren de twee vriendinnen elkaar uit het oog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laatste ontmoeting

Een jaar nadat de familie Frank besloot onder te duiken, werd Goslar met haar vader, jongere zus, opa en oma door de geheime Duitse politie gearresteerd en naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar trof ze in 1945 Anne Frank aan, vlak voordat Anne overleed. Goslar en haar zus overleefde de oorlog. Ze werd verpleegkundige in het toenmalige Palestina, trouwde en kreeg drie kinderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mijn beste vriendin Anne Frank

De Nederlandse film Mijn beste vriendin Anne Frank, die op Netflix te zien is, is gebaseerd op het verhaal dat Goslar na de Tweede Wereldoorlog heeft verteld over haar beste vriendin. Vorig jaar oktober werd de film geprezen met een Gouden Film Award. Goslar verscheen ook in de documentaire De laatste zeven maanden van Anne Frank, die werd beloond met een International Emmy Award.

Goslar was ook te zien in de laatste tentoonstelling in het Anne Frank Huis. Zo werden er foto's van de twee meisjes samen tentoongesteld en vertelde ze in een video over haar vriendschap met Anne. De Anne Frank Stichting wenst de nabestaanden veel sterkte. "Moge haar nagedachtenis tot zegen zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie