Up 2 Date

Avondklok blijft toch nog van kracht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Avondklok blijft toch nog van kracht

De avondklok blijft voorlopig van kracht. De rechter beoordeelde eerder vandaag dat deze per direct moest worden opgeheven, maar het gerechtshof in Den Haag bepaalde dinsdagavond dat de avondklok blijft gelden tot de zaak in hoger beroep is behandeld. Dit op verzoek van de Staat, die hoger beroep aantekende tegen het vonnis van de rechter.

Eerder vonnis

Voor het invoeren van de avondklok is gebruikgemaakt van een bijzondere wet, de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Die wet maakt het mogelijk om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen zonder de Eerste en Tweede Kamer te doorlopen. Volgens de rechter was er geen sprake van spoedeisendheid; er werd namelijk al lang van tevoren over de avondklok gesproken als mogelijkheid.

Verschil in belangen

Het gerechtshof bepaalde dinsdagavond dat het belang van Stichting Viruswaarheid, die de zaak aanspande, minder zwaar weegt dan die van de Staat. Volgens het hof is het belang van Viruswaarheid namelijk beperkt tot een aantal dagen, terwijl het belang van de Staat 'het voorkomen van een jojo-effect' is.

De zaak wordt aanstaande vrijdag behandeld bij het gerechtshof in Den Haag, waarna er waarschijnlijk een aantal dagen later een uitspraak zal volgen.

Ster advertentie
Ster advertentie