Up 2 Date

Hoe Somalische vluchteling Halima Aden een succesvol model werd

  1. Newschevron right
  2. Hoe Somalische vluchteling Halima Aden een succesvol model werd

Ze is Somalisch, Amerikaans, moslim en een succesvol model, maar Halima Aden is niet in één specifiek hokje te plaatsen. "Dat is niet makkelijk als de wereld wil dat je het een of het ander bent," vertelt ze in een korte documentaire van Al Jazeera.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 21-jarige vrouw liep shows voor Yeezy, stond op de cover van de Vogue, was het gezicht van Nike en werd door Elle Magazine bestempeld als 'het rolmodel dat iedereen nu nodig heeft'. Maar aan al dit succes ging een lange weg vooraf. Zo is te zien in Halima Aden: From Refugee to Somali American Hijabi Model.

ROLMODEL

Halima wil graag een voorbeeld voor anderen zijn en zoveel mogelijk mensen inspireren. Die rol nam ze op zich vanaf het moment dat ze op 19-jarige leeftijd in haar burkini meedeed aan een Amerikaanse missverkiezing. Ze schreef daarmee geschiedenis en de beelden gingen de hele wereld over.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

OPDRACHTEN

In de documentaire is te zien hoe lastig het voor Halima om aan opdrachten te komen vanwege haar strenge kledingeisen. Ze wil geen strakke of onthullende kleding aan en houdt ook ten alle tijden haar haar bedekt. Ook haar lengte - ze is 1.66 meter - helpt niet mee. Tijdens New York Fashion Week had ze helemaal geen boekingen, maar ze ging er toch naartoe om allerlei audities te doen. Uiteindelijk mocht ze meelopen in de show van Philipp Plein. "Ik kreeg de geweldige kans om mijn community te vertegenwoordigen. Ik deed mezelf en alle meisjes die naar me opkijken een grote dienst door alles te geven dat ik had."

Cultuur

Halima's familie stond niet te springen dat Halima een modellencarrière ambieerde. Haar moeder zegt zelfs "niet blij te zijn" met de keuzes van Halima. "Wat je nu doet, hoort niet bij onze cultuur." Ze had liever gewild dat Halima ging studeren om dokter te worden en bij UNICEF zou werken: "Want zij zijn degenen die ons hebben geholpen." Halima wil niets liever dan haar moeder blij te zien en trots te maken, maar dat kan alleen als ze stopt met haar modellenwerk.

"Een man, een huis en een zwangerschap. Dat hoort bij onze cultuur."

community

En dan heeft Halima nog te maken met de mening die de Somalische gemeenschap over haar heeft. "Er was eerst een grote nee vanuit mijn community." Nu ze zien hoe Halima zichzelf kan blijven bij haar modellenwerk, staan meer mensen ervoor open. "Ik zie nu meer ouders die hun dochters aanmoedigen mee te doen aan missverkiezingen." Ook haar eigen moeder begint het werk van Halima steeds meer te accepteren. "Ze is er niet blij mee, maar ze staat wel achter me."

Halima's moeder: "Mijn advies aan Halima is om eerst een goed persoon te worden in dit land. Daarna kan ze mensen in Somalië gaan helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie