Up 2 Date

Er is veel geschiedenis geschreven bij de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Er is veel geschiedenis geschreven bij de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen

De Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, de zogeheten 'midterms', vonden vannacht plaats. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het is inmiddels al duidelijk dat De Democratische partij een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft behaald en dat de Republikeinse Partij van president Trump de meerderheid in de Senaat wist te behouden. Daarnaast werd er veel geschiedenis geschreven, omdat dit de meest diverse tussentijdse verkiezingen ooit waren.

Diversiteit

Het huis van Afgevaardigen is dit jaar diverser dan ooit. Er zit een recordaantal vrouwen in het Huis, namelijk meer dan honderd. Het record stond hiervoor op 84. Daarnaast is een van die vrouwen het jongste congreslid ooit in het Huis. Het gaat om de 29-jarige Alexandria Ocasio Cortez die een jaar geleden nog in een bar in New York werkte.

Nog twee andere vrouwen schrijven ook geschiedenis. De Palestijns-Amerikaanse Rashida Tlaib en de ooit uit Somaliƫ gevluchte Ilhan Omar zijn namelijk de twee eerste moslima's die een plek in het Huis van Afgevaardigden weten te bemachtigen. Ten slotte is er nog Sharice Davids. Zij zal de eerste vrouwelijke native American in het Huis zijn. Sharice is een voormalig MMA-vechter en jurist en is openlijk lesbisch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat betekent deze uitslag?

Met deze uitslag winnen de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden terug en dat heeft grote gevolgen voor president Trump. Een nieuwe wet heeft in Amerika altijd de goedkeuring van beide kamers nodig. Het zal voor hem moeilijker worden om zijn plannen uit te voeren, aangezien hij hoogstwaarschijnlijk niet gesteund zal worden door de Democratische partij.

Daarnaast zijn een aantal Democraten van plan om te onderzoeken of Trump tijdens zijn presidentschap wel genoeg afstand heeft gedaan van zijn eigen zakelijke belangen. Dit onderzoek wordt makkelijker, omdat de Democratische afgevaardigden nu dankzij de meerderheid in het Huis ook de mogelijkheid hebben om documenten op te vragen of getuigen te laten dagvaarden. Zij kunnen in deze aanvragen niet langer geblokkeerd worden door de Republikeinen.

De Senaat

President Trump zelf ziet het minder somber in, want hij spreekt op Twitter van "een enorm succes". Daarmee heeft hij het natuurlijk vooral over het feit dat de Republikeinen niet alleen de meerderheid in de Senaat wisten te houden, maar hun meerderheid ook met twee zetels wisten uit te bouwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie