Naar homepage
Up 2 Date

Dodental coronavirus stijgt naar 25, meer steden op lockdown

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dodental coronavirus stijgt naar 25, meer steden op lockdown

Het coronavirus begint een steeds serieuzer probleem te worden. De afgelopen dagen kwam het virus aan de orde in de stad Wuhan, sindsdien zijn er zo’n 830 patiënten die besmet zijn met het virus. De Chinese overheid heeft besloten nog 5 steden af te sluiten. In totaal zijn er nu 10 Chinese steden die afgesloten zijn van de buitenwereld.

30 miljoen mensen

Het virus dook als eerst op in de miljoenenstad Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. De hoofdstad is dan ook als eerste afgesloten van de buitenwereld samen met omliggende steden Huanggang, Ezhouis, Chibi en Zhijiang. Om verdere verspreiding te voorkomen zijn er vanochtend nog vijf steden afgesloten: Huangshi, Xiantao, Enshi, Qianjiang en Xianning. In totaal wonen er in deze steden ongeveer 30 miljoen mensen.

Deel van chinese muur afgeloten

Aankomend weekend is het Chinees Nieuwjaar. Normaal gesproken is dit de dag dat miljoenen Chinezen de straten op gaan, maar de Chinese overheid probeert dit tegen te houden. Een deel van de Chinese Muur ten noorden van Peking gaat morgen dicht voor het publiek. Ook de Verboden Stad, de dierentuin van Peking en Disneyland Shanghai worden voor onbepaalde tijd gesloten. De bewoners van Peking en Sjanghai zijn opgeroepen om minimaal twee weken hun stad niet te verlaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Situatie in Nederland

In Nederland vindt er vandaag een overleg plaats op het ministerie van Volksgezondheid over het virus. Het overleg is niet vanwege een besmetting in Nederland, maar een standaard procedure om een plan op te stellen bij een eventuele besmetting in Nederland. Dit gebeurde eerder met het SARS en MERS virus, de virussen die een vergelijkbare paniek veroorzaakte.

Partnerstad Arnhem

Het is je misschien nooit opgevallen, maar bijna elke stad in Nederland heeft een aantal partnersteden over de hele wereld. Zo heeft de Gelderse stad Arnhem, en de provincie Gelderland, een partnerverband met het centrum van het virus, Wuhan. Dit is vooral een samenwerking op zakelijk gebied waardoor er regelmatig zakenreizen naar Wuhan worden gemaakt. Zo reisde commissaris van de Koning John Berends afgelopen najaar nog met een groep Gelderse ondernemers richting de miljoenenstad. Voorlopig staan er geen nieuw reizen gepland.

funxvideo_5e2828148d0d1

Moeten wij ons zorgen maken?

In Start met Fernando sprak Harold Wiegel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Millieu (RIVM) over het virus. Hier legt hij uit wat het virus is en wat de kans is dat wij in Nederland besmet raken. Zo zegt Wiegel dat je alleen besmet kunt raken als je in Wuhan of omstreken bent geweest omdat het virus in Nederland niet bestaat.

Ster advertentie
Ster advertentie