Up 2 Date

Persconferentie: Gyms en niet-essentiële winkels open, horeca blijft dicht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Persconferentie: Gyms en niet-essentiële winkels open, horeca blijft dicht

Mark Rutte en Ernst Kuipers hebben tijdens de persconferentie een aantal versoepelingen bekendgemaakt. Ze laten weten dat niet-essentiële winkels en sportscholen weer open mogen. Cafés, restaurants, musea, bioscopen en theaters moeten minstens de komende tien dagen dicht blijven.

Lichte versoepelingen

De eerste versoepelingen hebben betrekking op het onderwijs. Zo mag op mbo's, hbo's en universiteiten weer fysiek les worden gegeven. Vanaf morgen mag ook weer binnen en buiten worden gesport, op competities na. Voor sportscholen en andere binnensporten is een QR-code verplicht.

Horeca dicht

Niet-essentiële winkels mogen weer open. Een afspraak maken is niet nodig, maar er geldt wel een maximaal aantal klanten. Ook contactberoepen mogen tot 17.00 uur weer klanten ontvangen. Daarnaast is de maximale groepsgrootte voor zowel binnen als buiten verhoogd naar vier mensen.

De horeca, evenementensector en cultuursector moeten echter dicht blijven. Op 25 januari worden hier mogelijk nieuwe besluiten over genomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfisolatie

Ook de quarantaineregels veranderen. Mensen die minimaal een week geleden een booster hebben gehad en mensen die kort geleden nog corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine na contact met een besmet persoon. Op deze manier hoopt Ernst Kuipers dat de maatschappij zo veel mogelijk open blijft.

Mondkapjes

Het advies om mondkapjes te dragen is uitgebreid naar alle plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, zoals op scholen, werkplekken en drukke winkelstraten. Het kabinet adviseert het gebruik van wegwerkmondkapjes en raadt stoffen mondkapjes af. Het gebruik van mondkapjes op meerdere plekken is niet verplicht, maar wel een 'dringend advies'.

Ernst Kuipers

Het is de eerste persconferentie sinds het nieuwe kabinet, kabinet Rutte-IV, met Ernst Kuipers als nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op dit moment wordt het huidige beleid aangescherpt en verandert er weinig. Rutte heeft aan het begin van de persconferentie aangegeven dat er aan het eind van de maand een nieuw plan van aanpak voor de lange termijn wordt voorgesteld.

Ster advertentie
Ster advertentie