Up 2 Date

Steeds meer spookjongeren in Nederland onvindbaar voor de overheid

  1. Newschevron right
  2. Steeds meer spookjongeren in Nederland onvindbaar voor de overheid

Ze bestaan gewoon uit vlees en bloed, verblijven gewoon in Nederland, maar zijn op papier onvindbaar: spookjongeren. In Nederland zijn er steeds meer van. Naar schatting zelfs ruim 50.000. En dat is best een probleem, want naast dat die jongeren tussen de 18 en 27 voor overheidsinstanties onvindbaar zijn, wordt ook hun BSN-nummer 'bevroren'. Dat betekent dat ze geen belangrijke zaken zoals onderwijs, een zorgverzekering of een uitkering kunnen fixen.

Uit huis gezet

Hoe kan je dan zo 'ineens' uit alle systemen verdwijnen? Nou, bijvoorbeeld als je verhuist zonder je ergens opnieuw in te schrijven of als je ouders je uitschrijven omdat je 21 bent geworden en hun uitkering daardoor omlaag gaat. Je wordt dan geregistreerd als VOW: Vertrokken Onbekend Waarheen. Vaak zijn dit jongeren die wegens hoge boetes deurwaarders ontlopen of ondergedoken zitten in het criminele circuit. Je kan wel raden dat het vanaf dat moment vaak alleen maar bergafwaarts gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leven in een spookwereld

Dean was ook een tijdje zo'n 'spook'. In Start met Fernando vertelde hij hoe dat ging. "Het creëert alleen maar nog meer problemen. Wanneer je dan bepaalt om uit die spookwereld te komen, dan sta je eigenlijk voor nog grotere uitdagingen." Dean vertelt dat de ondersteuning bij het 'terugkeren' niet goed genoeg is.

Dean snapt wel dat sommige spookjongeren in die wereld blijven zitten. "Je bent weer vindbaar en ze trekken alle middelen uit de kast om ervoor te zorgen dat je over de brug komt met het geld dat je ze schuldig bent." Dat bedrag aan schulden is dan vaak door de rente flink opgelopen.

"Ik snap sommige spookjongeren wel die zoiets hebben van: ik blijf liever in de wereld waar ik zit, omdat als ik me aanmeld, ik ontiegelijk veel obstakels krijg en het een hele zware en helse periode gaat zijn."

Op tijd waarschuwen

Niet alle spookjongeren zwerven door Nederland. Sommigen zijn geëmigreerd of waren hier internationale student of arbeidsmigrant. Om te voorkomen dat er meer spookjongeren bijkomen die wél door het land zwerven, stuurt de gemeente Amsterdam medewerkers op bezoek bij jongeren die uitgeschreven dreigen te worden. Die halen verhaal en brengen de ouders en jongeren op de hoogte van de situatie. Vorig jaar is de heft van de toekomstige spookjongeren op deze manier 'teruggevonden'.

Ster advertentie
Ster advertentie