Up 2 Date

Facebook gaat ongewenste verspreiding van naaktfoto's en -video's aanpakken

  1. Newschevron right
  2. Facebook gaat ongewenste verspreiding van naaktfoto's en -video's aanpakken

Facebook gaat ook in Nederland ongewenste sexting aanpakken. Slimme technologie moet herkennen dat naaktfoto's of -video's zonder toestemming van de maker worden gedeeld. Dat maakt het makkelijker om de beelden te verwijderen en te voorkomen dat ze verder worden gedeeld.

Waarschuwen

Om ongewenste verspreiding tegen te gaan, gaat het social platform verschillende tools inzetten. Binnenkort is het mogelijk om op foto's te rapporteren, als je denkt dat het tegen de wil van degene op de foto is geplaatst. Hiermee waarschuw je Facebook en komt een getraind team in actie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

opsporen

Als een foto inderdaad onterecht online is gekomen, krijgt het een speciale code (een hash) mee en wordt het verwijderd. Plaatst een gebruiker daarna opnieuw de afbeelding op Facebook, Messenger of Instagram, dan wordt dat direct opgemerkt. Dezelfde technologie wordt ook gebruikt om tekenen van kindermisbruik of terroristische 'reclame' op te sporen.

Daders die verbannen foto's alsnog op platforms van Facebook proberen te delen, krijgen een waarschuwing. Eerder werd de proef al aangekondigd in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. Nu is het binnenkort ook mogelijk in Nederland.

Hulp

Het social media platform heeft voor deze nieuwe maatregelen samengewerkt met 150 organisaties wereldwijd. In Nederland is dat Helpwanted.nl. Heb je ondanks de tools van Facebook nog steeds last van online misbruik of pesten, dan kun je bij deze stichting terecht.

Ster advertentie
Ster advertentie