Up 2 Date

De Jonge en Grapperhaus winnen award voor grootste privacyschenders

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Jonge en Grapperhaus winnen award voor grootste privacyschenders

De demissionaire ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) mochten maandag een wel heel bijzondere prijs in ontvangst nemen. Zo wonnen ze beiden een Big Brother Award, die jaarlijks door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom worden uitgereikt aan 'de grootste privacyschenders van Nederland'.

Coronatoegangsbewijs

Normaal gesproken is het winnen van een award leuk, maar dat is in deze situatie dus niet het geval voor beide ministers. De Jonge won met een ruime meerderheid de Publieksprijs voor 'het onzorgvuldig en ondoordacht invoeren van de coronatoegangsbewijzen'.

"Het invoeren van coronatoegangsbewijzen is een inbreuk op onze grondrechten, waaronder het recht op privacy", zegt Bits of Freedom-directeur Evelyn Austin. "Als je grondrechten wilt inperken, moet je goed kunnen onderbouwen waarom dat nodig is, én de inbreuk voorzien van waarborgen, zoals duidelijkheid over de voorwaarden en tijdelijkheid. Dat heeft de minister nog onvoldoende gedaan." Wel is Bits of Freedom blij met de keuze van het kabinet om de invoering van het 2G-coronatoegangsbewijs uit te stellen om te zorgen voor meer onderbouwing.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Oeuvreprijs voor rits aan misstappen'

Grapperhaus was de 'gelukkige' winnaar van een oeuvreprijs van de vakjury. Dit voor 'een hele rits aan misstappen die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft begaan'. Austin: "Zo maakt demissionair minister Grapperhaus van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stiekem een nieuwe geheime dienst, overtreedt de politie onder zijn toezicht keer op keer de wet en lijkt onze minister voor Rechtsbescherming compleet spoorloos te zijn."

De minister van Justitie en Veiligheid was zo sportief om de award persoonlijk in ontvangst te nemen. Dat lukte De Jonge helaas niet vanwege een drukke agenda.

Positieve award

Er werd ook nog een positieve award uitgereikt, namelijk de Felipe Rodriguez Award. Die ging naar mensenrechtenadvocaat Nani Jansen Reventlow, die zich juist wél op een goede manier heeft ingezet voor privacy.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie