Video

Narcostaat: Danny Ghosen duikt in de Nederlandse drugswereld

foto: Narcostaat/NTR
  1. Newschevron right
  2. Narcostaat: Danny Ghosen duikt in de Nederlandse drugswereld

Documentairemaker Danny Ghosen heeft in zijn nieuwe NPO 3-serie Narcostaat ontdekt dat het er in de Nederlandse drugswereld veel erger aan toe gaat dan je misschien zou denken. Hij vertelt Ouassima dat het stereotypebeeld niet klopt. Het zijn volgens hem niet alleen de jongens van de straat die 'dealertjes' zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Iedereen dealt!"

Danny Ghosen ontdekte dat het oer-Hollandse meisje dat vrolijk door de stad fietst, ook zomaar een drugsdealer kan zijn. "Ik schrok van het feit dat ze gewoon studente is. Toen ik studeerde werkte ik in een garage om geld te verdienen." De drugsproblematiek kent volgens Danny geen cultuur of afkomst: "Iedereen dealt!"

Makkelijk geld verdienen

Sommige mensen dealen volgens Danny 'gewoon' omdat ze makkelijk geld willen verdienen en daar is de student er ook een van. "De afkomst maakt echt geen fuck uit. Het zijn niet alleen die jongens met Gucci-petjes. Als je dieper in de problematiek duikt, dan zul je zien dat er zoveel mensen dealen en snel geld willen verdienen." Danny sprak onder andere een dealer die met alle gemak zei dat hij een liquidatie zou plegen als het zou moeten.

Overeenkomsten met Zuid-Amerika

De Nederlandse drugswereld kunnen we volgens Danny Ghosen niet vergelijken met het beeld dat veel mensen hebben van Zuid-Amerika. Toch zegt hij dat er wel degelijk overeenkomsten zijn: "We kennen hier ook heel veel geweld de afgelopen tijd. En er gebeuren ook veel dingen waar we niets vanaf weten. Ik was laatst bij een inval bij een drugslab. De mensen er omheen wisten er van, maar waren doodsbang om de politie te bellen. Als zo'n drugslab ontploft zijn we de lul."

Campagnes over gevaren

Maar wat kunnen we doen om de drugswereld aan te pakken? De Nederlandse overheid moet volgens Danny wakker worden. "Ga campagnes beginnen over drugsgebruik en de gevaren ervan. Als mensen het gaan gebruiken, dan moeten ze weten wat het is en wat de gevolgen daarvan zijn. Dat ontbreekt aan alle kanten."

Narcostaat

Narcostaat is vanaf maandag 18 november om 21.25 uur te zien op NPO 3.

Ster advertentie
Ster advertentie