Video

VIDEO: Dit is waarom oma Anita (84) zich gelukkig voelde in een Nederlandse kolonie

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Dit is waarom oma Anita (84) zich gelukkig voelde in een Nederlandse kolonie

Wist je dat, toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd van Nederland, heel veel Surinaamse verpleegsters een aanbod kregen om in ons kikkerlandje te wonen en werken? Velen vertrokken, maar Anita Renardus (84) die vóór 1975 verpleegster was bij de Nederlandse Troepenmacht in Suriname (TRIS), koos er juist bewust voor om in de Surinaamse warmte te blijven. Veel later, in de jaren '90, vertrok ze uiteindelijk toch voorgoed naar Nederland.

Wijze raad

Hoe was het eigenlijk om te werken in een Nederlandse kolonie? Was er sprake van racisme? En hoe komt het dat oma Anita juist niet zo enthousiast was over het feit dat de Nederlanders Suriname verlieten na de onafhankelijkheid? Daarover ging kleindochter Vanity met haar in gesprek. Natuurlijk kreeg ze óók wijze raad mee.

"Als je rozen wil plukken, moet je de doornen verdragen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anton de kom

Deze video valt onder het project Verzwegen Geschiedenis en is een samenwerking met De Correspondent en The Black Archives. Het is de eerste in een reeks van twaalf video's die verspreid worden over het hele jaar. Ook De Correspondent heeft een eerste verhaal gepubliceerd in het kader van dit project. Lees hieronder meer.

Ster advertentie
Ster advertentie