Video

FunX overhandigt petitie Keti Koti aan politici

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. FunX overhandigt petitie Keti Koti aan politici

De afgelopen weken voerde FunX actie om van 1 juli, Keti Koti, een nationale vrije dag te maken. De maar liefst 60.960 verzamelde handtekeningen zijn inmiddels overhandigd aan de Tweede Kamer in Den Haag. Ouassima was erbij aanwezig en sprak met verschillende politici.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FunX is samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie gestart om 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken. Op deze dag wordt het leed en het onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Het is tijd dat de politiek erkent dat de trans-Atlantische slavenhandel een onmiskenbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Dat is na meer dan 150 jaar hard nodig, want de gevolgen van kolonialisme en slavernij werken nog steeds door in de huidige samenleving: institutioneel racisme, onderdrukking en ongelijkheid zijn dagelijkse realiteit voor veel Afro-Nederlanders.

De eerste stap naar een gelijkwaardiger Nederland is het onderkennen van de koloniale geschiedenis. Jaarlijks vindt tijdens Keti Koti een officiële herdenking plaats en wordt ook de afschaffing van de slavernij gevierd. Maar… Zolang de overheid Keti Koti niet erkent als officiële feestdag, ontkent Nederland zijn verantwoordelijkheid in deze gedeelde geschiedenis. Het is daarom hoog tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag.

Met de petitie eisen initiatiefnemers FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives dat 1 juli een nationale vrije dag wordt, maar ook dat Nederland formeel excuses aanbiedt voor de Nederlandse rol in de slavernij. Daarnaast moet de overheid zorg dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden voldoet en waarbij de overheid alle nodige verantwoordelijkheid op zich neemt.

Teken de petitie hier

Ster advertentie
Ster advertentie