Video

Meer zelfdoding bij mannen: Jayh en Mahi over mannelijke emoties in It’s Complicated

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Meer zelfdoding bij mannen: Jayh en Mahi over mannelijke emoties in It’s Complicated

Jayh en Mahi hebben het in It's Complicated iedere week over eeuwenoude dilemma's en moderne problemen. Deze aflevering hebben ze het over emoties van mannen. Jayh kreeg namelijk vaak in de comments te horen dat hij goed emoties kan tonen en zich goed kan inleven in de vrouw. Mahi heeft soms het idee dat mannen hier wat meer moeite mee hebben, maar is dat ook echt zo? Zijn mannen emotieloos?

Verschillende werelden

Volgens Jayh komt het verschil in emoties tonen tussen man en vrouw vooral doordat we in twee verschillende werelden leven. "Er wordt van vrouwen iets anders verwacht dan van mannen. Een man heeft bijvoorbeeld het gevoel dat hij niet mag klagen en status moet hebben. Hierdoor tonen sommige mannen ook minder snel emotie, want hen wordt aangeleerd dat het een teken van zwakte is."

Zelfdoding

Mahi legt bij Jayh een onderzoek voor waaruit blijkt dat 6,4 op de honderdduizend vrouwen in 2021 overleed aan zelfdoding. Voor mannen is dit aantal 14,9 op de honderdduizend. Volgens de psycholoog uit dit onderzoek komt dat doordat mannen minder goed hun emoties kunnen uiten. "Ik denk dat we in een omgeving leven waarin de mannen zich niet veilig genoeg voelen om vrij hun emoties te kunnen uiten en dat komt vooral door de maatschappij waarin we leven", vertelt Jayh.

Voorkeur vrouwen

Jayh denkt dat vrouwen graag een man willen die de leiding kan nemen en sterk in zijn schoenen staat. "Ik denk dat het belangrijk is om de zachte en sterke kant in evenwicht te houden", vertelt Mahi. "Ik wil graag iemand verzorgen en een moederfiguur zijn, maar ik wil ook graag praten over gevoel. Als er iets aan de hand is en je wil er niet met me over praten, vind ik dat juist niet aantrekkelijk. Er moet een goede balans zijn tussen emoties tonen en je sterk houden voor elkaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie