Video

Het pleintje van Mustafa Saymak: "Mijn vader heeft zijn droom aan mij doorgegeven"

  1. Newschevron right
  2. Het pleintje van Mustafa Saymak: "Mijn vader heeft zijn droom aan mij doorgegeven"

Keizerslanden in Deventer, dat is de plek waar het begon voor Mustafa Saymak. FunX-reporter Laila sprak de voetballer op zijn oude vertrouwde pleintje over de weg die hij aflegde naar het betaald voetbal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vader

Mustafa groeide op in een echte voetbalfamilie. Zijn vader kon zelf ook een aardig balletje trappen, maar mocht van zijn ouders geen contract afsluiten bij een club, omdat hij in Turkije niet verzekerd was voor blessures. "Hij heeft zijn droom aan mij doorgegeven", vertelt Saymak. De voetballer is blij dat hij alsnog de droom van zijn vader heeft weten waar te maken.

Hard werken

Sinds 2011 speelt Mustafa betaald voetbal voor "zijn club" PEC Zwolle. Hij heeft hard gewerkt om dat te bereiken. Zijn vader nam hem als kind vaak mee naar een veldje om te trainen. Dat vond Mustafa niet altijd leuk: "Ik heb op dagen gehuild dat ik niet meewilde." Toen hij 11 jaar was mocht hij stagelopen in het jeugdteam van PEC Zwolle. Dat betekende echter wel dat hij dagelijks om 5 uur op moest staan en pas 's avonds weer thuis was. Een periode waarin zijn gezin hem heel erg moest missen en dat viel vooral zijn broertje zwaar: "We hadden geen tijd om leuke dingen met elkaar te doen." Gelukkig was het het uiteindelijk allemaal waard.

"Natuurlijk heb je geen garantie dat als je van kind af aan al voetbalt, je ook profvoetballer wordt. Je moet ook een beetje geluk hebben."

Gezin

Inmiddels heeft Mustafa zijn eigen gezin. Hij trouwde toen hij 22 jaar was en heeft nu twee kinderen. Zijn gezin heeft hem compleet veranderd: "Ik ben een soort thuismens geworden." Mustafa voelt zich nu meer verantwoordelijk en meer volwassen.

Buitenland

Saymak was het afgelopen seizoen met 11 doelpunten de topscorer van PEC Zwolle. Maar het is tijd om verder te gaan. De voetballer gaat de club verlaten. Hij weet nog niet waarheen, maar er bestaat een grote kans dat zijn toekomst in het buitenland ligt. Hoe moeilijk het ook zal zijn om zijn familie achter te laten, hij zou de optie toch overwegen.

"Uiteindelijk moet je keuzes maken. Als het een plek is waar ik goed kan leven en waar ik er sportief en financieel op vooruit ga, dan moet ik dat doen."

Ster advertentie
Ster advertentie