Video

Vakkenvullers zijn tijdens coronacrisis belangrijker dan ooit

  1. Newschevron right
  2. Vakkenvullers zijn tijdens coronacrisis belangrijker dan ooit

De coronacrisis laat zien hoe belangrijk de ondergewaardeerde en onderbetaalde baantjes eigenlijk zijn. Baki is een vakkenvuller en vertelt bij FunX over de impact van het virus op zijn leven. De ouders van de 22-jarige Rotterdammer zijn bezorgd omdat hij in een supermarkt werkt, maar Baki zegt dat hij extra voorzichtig doet sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Omdat mijn ouders in een risicogroep vallen is het ook voor mij vervelend als ik het virus krijg. Ik vind het erger om het over te dragen dan het zelf hebben. Ik zou niet kunnen leven met het gevoel dat ik mijn ouders heb besmet en dat er iets met hun gebeurt."

Werkdruk valt mee

De supermarkten in bepaalde wijken waren tot een paar dagen geleden superdruk, maar bij Baki in Rotterdam centrum valt het gelukkig mee: "Wij zijn gevestigd in het centrum waardoor ambtenaren, scholieren en sporters bij ons boodschappen komen doen. De scholieren en ambtenaren zitten nu thuis, dus de werkdruk valt bij ons wel mee."

Hamsteren om wc-papier

Wat Baki echt erg vond was het gehamster om wc-papier: "Heb jij thuis veertig rollen wc-papier nodig? Ik denk het niet. Dat mensen dat gaan hamsteren vind ik wel erg. Klanten vroegen mij of we wc-papier hadden. Iedereen reageert daar anders op. Sommigen reageren het af op jou en dat is wel vervelend."

Afstand bewaren

Het valt Baki op dat iedereen anders met de maatregelen van de overheid om gaat. Ook met de 1,5 meter afstand die we moeten houden: "Ik had ooit een klant die op drie meter afstand iets vroeg. Die hield ook afstand bij het lopen richting het vak. Een ander hijgt dan bijna in je oor om te vragen waar tonijn in blik ligt. Die verzoek ik dan om even een stapje terug te zetten, zodat ik kan laten zien waar de tonijn ligt."

Deurbeleid

Supermarkten werken sinds een paar dagen met aangescherpte maatregelen. Eigenlijk is het een soort deurbeleid zoals clubs die ook hebben. In het geval van supermarkten mag er maar één klant per tien vierkante meter in de winkel aanwezig zijn. En ook in de supermarkt geldt: anderhalve meter afstand bewaren van anderen!

Ster advertentie
Ster advertentie