Video

Urby Emanuelson blikt terug op moeilijke periode: "Ik was doodongelukkig"

  1. Newschevron right
  2. Urby Emanuelson blikt terug op moeilijke periode: "Ik was doodongelukkig"

Op een voetbalpleintje in de Amsterdamse wijk Strandvliet begon het allemaal voor Urby Emanuelson. Hier bracht hij zijn tijd door en ontdekte hij zijn liefde voor het voetbal. Inmiddels heeft de 31-jarige voetballer bij verschillende topclubs gespeeld, waaronder zeven jaar in het buitenland. Dat heeft hem mooie dingen opgeleverd, maar ook mindere. Hij vertelt er alles over op het voetbalpleintje in Zuid-Oost.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Intensief

Emanuelson maakte op 24-jarige leeftijd de stap naar het buitenlandse voetbal. Na zes jaar bij Ajax gespeeld te hebben, ging hij naar AC Milan. Hoewel hij dacht wel wat ervaring te hebben, vielen de trainingen in Milaan hem zwaar. "De trainingsmethoden waren een stuk intensiever. In het begin was ik constant moe en zakte ik soms zelfs weg tijdens het naar huis rijden." Het feit dat weinig mensen Engels spraken, maakte het er ook niet makkelijker op voor Urby.

Wereldsterren

Toch kijkt hij uiteindelijk met veel trots terug op de tijd bij AC Milan. Hij speelde meer dan honderd wedstrijden en wist zelfs een basisplaats te bemachtigen. Een grote prestatie bij een grote club als deze, waar toen spelers als Ibrahimovic en Seedorf speelden. "Ik liep als jongen van 24 tussen de wereldsterren. Ik denk dat ik daar best wel trots op mag zijn."

KRITISCH

Iemand die hem geïnspireerd heeft om hard te werken is zijn vader. Hij vertrok toen Emanuelson 18 was naar Suriname. "Ik miste de gesprekken die we voerden na de wedstrijd. Hij keek vanuit het stadion en had een andere kijk op mij dan anderen. Hij gaf mij andere dingen mee." Ook vanuit Suriname volgt zijn vader nog sommige wedstrijden. En nog steeds kan Emanuelson rekenen op wat opbouwende kritiek.

"Hij zegt dan na de wedstrijd wat ik beter had kunnen doen. Zo krijg je een bepaalde mentaliteit dat je nooit tevreden moet zijn. Dat heeft mij ontzettend veel geholpen."

Moeilijke periodes

Na AC Milan speelde Emanuelson nog bij vijf andere buitenlandse clubs, waaronder AS Roma. Een periode die hij een van de moeilijkste en eenzaamste tijden uit zijn carrière noemt. "Ik was doodongelukkig. Ik wil heel graag voetballen en als dat niet gebeurt, maakt het ook niet meer uit hoeveel geld je verdient."

Terug

Dat is niet zijn enige slechte herinnering aan het voetballen in het buitenland. Meerdere keren beloofden clubs hem dingen die niet waargemaakt werden. "Ik raakte het vertrouwen in de mens een beetje kwijt." Dat - en omdat hij zijn familie miste - was een goede reden om weer terug te keren naar Nederland. Op dit moment speelt Emanuelson bij FC Utrecht.

Ster advertentie
Ster advertentie