Video

Garry Rodrigues over voetbal in Turkije: "Zo, het zijn fanatieke mensen!"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Garry Rodrigues over voetbal in Turkije: "Zo, het zijn fanatieke mensen!"

Garry Mendes Rodrigues heeft een hele bizarre route afgelegd om te komen waar hij nu is. De 27-jarige voetballer ging van topclubs naar amateurclubs en speelde in totaal bij tien clubs, voordat hij op zijn droomplek eindigde: bij de Turkse topclub Galatasaray. FunX-reporter Laila sprak voor de serie Het Pleintje Van met deze doorzetter en zijn vrienden over zijn veelbewogen voetbalcarrière.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jeugd

"Rotterdam betekent alles voor mij." Garry's ouders werden geboren in Kaapverdië, maar verhuisden naar de Nederlandse havenstad om hem een kans te geven daar op te groeien. Op jonge leeftijd kwam Rodrigues te spelen bij de jeugdopleiding van Feyenoord, maar daar moest hij uiteindelijk weg vanwege zijn postuur: "Bij mij ging het al snel niet goed, omdat ik klein en tenger was."

Van betaald voetbal naar amateurvoetbal

Garry vertrok uiteindelijk naar Portugal om daar betaald voetbal te spelen. Dat was een moeilijke periode. Het viel de jonge voetballer zwaar om zijn familie en vrienden achter te laten. Na een jaar kwam hij dan ook weer terug en zette hij zijn voetbalcarrière door in het amateurvoetbal bij XerxesDZB. Zijn vrienden stonden dan langs de lijn te lachen om het niveau, maar vriend Zenny vertelt dat Garry er goed mee omging: "Dat heeft ervoor gezorgd dat hij op het punt is gekomen waar hij nu is. Hij bleef vechten."

weg naar SUCCES

Na Xerxes speelde Garry nog een maandje in Duitsland en eindigde toen bij FC Boshuizen. Hij speelde toen eerste klasse en moest tegelijkertijd werken als postsorteerder om rond te komen. In die tijd besefte hij wie er echt belangrijk voor hem was."Destijds leerde ik mijn vrouw kennen. Ik had toen niks. Ze is nog steeds bij mij en daar ben ik haar heel dankbaar voor."

Na FC Boshuizen speelde Rodrigues nog bij verschillende Nederlandse en buitenlandse clubs, maar zonder veel succes. "Eerlijk gezegd heb ik wel eens in mijn leven gedacht: gaat het echt zo moeten lopen?" Ondanks die moedeloze gedachtes, gaf de aanvaller de hoop niet op: "Ik wist wel dat het goed zou komen." En hij had gelijk, want het keerpunt kwam toen hij bij de Griekse club PAOK Saloniki ging spelen. Zijn talent viel op in de Europa League en toen kwam er belangstelling vanuit Turkije. Het was Galatasaray die Rodrigues kocht en daar leek het alsof alles op z'n plek viel voor de voetballer.

"Ik ben altijd hongerig. Ik wist gewoon dat ik het kon laten zien zolang ik gezond zou blijven."

Populair

Inmiddels speelt Rodrigues al anderhalf jaar met veel succes bij Galatasaray. Daar is hij in korte tijd heel populair geworden, zo zegt Garry zelf ook: "Ik ben binnen no-time geliefd in Turkije." En ook in Nederland heeft hij veel fans. Daarom neemt hij vaak cadeautjes mee naar Nederland.

"Ik heb altijd 25 shirtjes in kofferbak om uit te delen aan fans in Rotterdam."

Verantwoordelijkheid

De populariteit is heel leuk, maar het spelen bij zo'n grote club brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Fans verwachten dat elke wedstrijd gewonnen wordt. "Zo, het zijn fanatieke mensen! Maar ze hebben veel respect voor voetballers." Garry vertelt hoe zwaar het is om het hele jaar door sterk te zijn.

"Mensen denken: je bent voetballer, dus lekker geld verdienen. Maar het is mentaal niet makkelijk. Het brein is ook een spier die getraind moet worden. De voetbalwereld is niet makkelijk."

Ster advertentie
Ster advertentie