Video

Jason (23) is een succesvolle voetbaltrainer in China: "Ik ben trots op wat ik bereikt heb"

  1. Newschevron right
  2. Jason (23) is een succesvolle voetbaltrainer in China: "Ik ben trots op wat ik bereikt heb"

Het betaalde voetbal was geen optie voor Jason Vermeer, maar hij heeft het toch ver geschopt in de voetbalwereld. Op 22-jarige leeftijd begon hij als assistent-bondscoach van China onder 19 en tegenwoordig staat hij als techniektrainer onder contract bij de club Beijing Guoan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FunX-reporter Laila Khatiri sprak met de jonge trainer in zijn hometown Rijswijk, waar hij elke vakantie naar terugkeert om zijn familie te bezoeken. Lopend door zijn oude buurt en langs de voetbalveldjes waar hij als kleine jongen op speelde, realiseert hij zich wat hij allemaal heeft bereikt. "Het is raar om terug te zijn. Als ik hier ben denk ik aan mijn leven in China en daar kan ik emotioneel van worden."

Unieke carrière

Het is namelijk nogal wat om op zo'n jonge leeftijd trainer te zijn in China. "Mijn leven in China is heel anders dan in Nederland." Jason vindt het nog steeds ongemakkelijk om herkend te worden op straat en als een soort celebrity door het leven te gaan. Zeker nu hij weer terug is in Rijswijk, beseft hij zich dat zo'n carrière niet voor iedereen weggelegd is. Sommige jongens waarmee hij vroeger voetbalde zijn nu het verkeerde pad opgegaan.

investeren

Ook Jason was vroeger geen heilig boontje, zo zegt hij zelf. Maar op een gegeven moment ging er een knop om: "Ik dacht: ik heb niet veel, maar ik moet wel in mezelf investeren als ik wat van mijn leven wil maken." Op zijn zestiende moest Jason na een zware enkelblessure stoppen met de jeugdopleiding van Sparta. Zijn oude trainer Chris Kronshorst stuurde hem toen naar een jeugdteam in Salzburg om daar training te geven. En zo rolde Jason in het trainersbestaan.

Speciale trainingsmethode

"Mijn trainingen zien er anders uit. Mijn trainingen zijn gedetailleerd, veel individueler." Jason geeft training volgens de Wiel Coerver-methode, die zich voornamelijk richt op balbeheersing en techniek. Zijn manier van training geven viel op bij de Chinese Li Ming, die toevallig bij een training kwam kijken. Li Ming, voormalig international van China en bondscoach van China onder 19, vroeg Jason uiteindelijk als assistent-bondscoach.

Trots

Op dit moment werkt Jason in Beijing. Alles wordt daar voor hem geregeld: hij heeft een mooi appartement en een privéchauffeur die hem naar de trainingsvelden brengt. Hij is trots op wat hij bereikt heeft: "Het is een heel ander leven dan ik altijd gehad heb." Toch blijft hij bescheiden en vindt hij dat geld uitgeven niet het belangrijkste in het leven is.

"Je mag er ook wel eens van genieten. Ik hou ook van horloges, schoenen, vakanties en auto's. Maar het draait niet alleen om die 6 flessen die je bestelt in de club. Het gaat soms ook om een bloemetje brengen naar je moeder, en de rest in je zak houden en sparen voor je toekomst."

Genieten van het leven en gepassioneerd zijn in wat je doet, is wel heel belangrijk voor de 23-jarige.

"Ik hoef nooit achterom te kijken. Ik doe alles netjes, ik ben vrij, ik voel me veilig en dat is genieten van het leven."

Voetbal in China

China investeert steeds meer geld in de voetbalwereld. De missie van president Xi Jinping is namelijk om voor 2050 het WK voetbal te bereiken. Daarom wordt er flink geïnvesteerd in jonge talenten. Door heel China zijn er meerdere, gigantische trainingscomplexen geopend om jonge voetballers klaar te stomen om op wereldniveau te voetballen. China maakt veel gebruik van trainers uit Europa om dit doel te bereiken. Ruben Terlou maakte daar voor zijn documentaire-serie Door Het Hart Van China een interessante aflevering over.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie