FunX

Protest na racistische appjes Rotterdamse agenten: waarom zijn ze niet ontslagen?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Protest na racistische appjes Rotterdamse agenten: waarom zijn ze niet ontslagen?

Bij het politiebureau op het Marconiplein in Rotterdam werd gisteren door honderden mensen gedemonstreerd tegen racisme binnen de politie. De demonstranten eisen dat de agenten die racistische en beledigende appjes naar elkaar stuurden, onder andere na de moord op Hümeyra, ontslagen worden. Dat zou ook volgens Jair van Controle Alt Delete een logische consequentie zijn, maar tot nu toe hebben de agenten alleen een schriftelijke berisping gekregen, oftewel een waarschuwing. In TopiX sprak hij met Merel over de situatie.

Quote

Als je niet in staat bent om mensen gelijk te behandelen, hoor je niet bij de politie thuis. Zo simpel is het.

Jair van Controle Alt Delete

Jair van Controle Alt Delete over racisme bij de politie

Politie voor iedereen?

Controle Alt Delete is een organisatie die strijdt tegen etnisch profileren en buitenproportioneel politiegeweld. "Wij volgen de politie al ruim acht jaar", vertelt Jair. "Wat er in Rotterdam gebeurt, gaat de perken te buiten. Het lijkt alsof er elke week iets nieuws uitkomt, dat is heel heftig."

Veel demonstranten én luisteraars vragen zich na het uitlekken van de appjes af: "De politie zou me moeten helpen en beschermen, hoe moet ik me nu nog veilig voelen?". Veel van hen zijn dan ook boos dat er niet wordt ingegrepen. Jair: "De politie zegt een politie voor iedereen te willen zijn, maar dat betekent dat je een cultuur moet hebben waarbij iedereen dat ideaal uitdraagt. Wie dat niet goed doet, moet je leren hoe het wel moet. Maar agenten die dit soort dingen zeggen, horen gewoon niet bij de politie thuis."

Racistische appjes: wat is er gebeurd?

💬 In juni 2020 maakte het NRC appjes openbaar waarin Rotterdamse agenten zich racistisch uitlieten. Nadat een 15-jarige jongen was mishandeld door een groep tieners, spraken zij in een groepsapp over "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". Deze maand werd duidelijk dat die agenten zich ook over de moord op Hümeyra discriminerend hebben geuit. Zo werd er "weer een Turk minder" gestuurd in de appgroep.

💬 Politiechef Fred Westerbeke noemt de uitlatingen "verwerpelijk en aanstootgevend". Het zou volgens hem gaan om een "cynisch commentaar aan het adres van de rechterlijke macht". Volgens de advocaat van Hümeyra's familie gingen de appjes juist over Hümeyra.

💬 Westerbeke maakte bekend dat de desbetreffende agenten de lichtste disciplinaire straf krijgen: een schriftelijke berisping. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat de agenten "goede dienders" zijn "die oprecht spijt hebben". Burgemeester Aboutaleb liet weten dat hij op de hoogte was van de appjes over de moord. Volgens hem verdienen de agenten een tweede kans.

Agenten trainen

Nu de informatie op tafel ligt - de appjes zijn dankzij het NRC naar buiten gekomen - is het volgens Jair aan de politie om actie te ondernemen. "Er zijn ook een heleboel agenten die zich hier enorm over opwinden en de politie van binnenuit proberen te veranderen. Samen met de druk van buitenaf, zet dat druk op de politie om te veranderen. Wij zijn niet aan zet, dat is de politie."

De politie in Rotterdam heeft aangegeven agenten te willen trainen op het gebied van discriminatie en etnisch profileren. Ook willen ze meer diversiteit binnen het korps. "Zo'n programma is er al jaren", zegt Jair. "Maar kennelijk zitten die agenten [die de appjes stuurden, red.] er nog steeds, dus dat werkt niet." Nu de hoogste politiechef heeft gezegd dat hij achter de schriftelijke berisping staat als 'straf' voor de agenten, is het volgens hem aan de minister van Justitie om voor verandering te zorgen. "Want dit is niet acceptabel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strijdbaar

De demonstratie in Rotterdam werd georganiseerd door Doorbraak en Bij1, die ook een petitie zijn gestart. Die is inmiddels al meer dan 8400 keer ondertekend. Er wordt niet alleen ontslag van de agenten geëist, maar ook opgeroepen tot opstappen van politiechef Westerbeke en burgemeester Aboutaleb. Hümeyra's familie en vrienden waren aanwezig bij de demonstratie, net als Celia (24). Zij vertelde aan Fernando hoe het was. "Mensen waren strijdbaar, maar het is rustig verlopen."

Celia (24) was aanwezig bij de demonstratie

Controle Alt Delete

Heb je zelf vervelende ervaringen met racisme binnen de politie? Controle Alt Delete kan je helpen bij het indienen van een klacht of het doen van aangifte.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie