Up 2 Date

Advocaat familie Hümeyra: "Appje 'weer een Turk minder' van agenten ging wél over haar"

foto: Hümeyrafoto: Hümeyra
  1. Newschevron right
  2. Advocaat familie Hümeyra: "Appje 'weer een Turk minder' van agenten ging wél over haar"

De advocaat van de familie van Hümeyra, die in december 2018 werd doodgeschoten door haar ex-vriend Bekir E., heeft gereageerd op uitgelekte racistische appjes van agenten over Hümeyra. "Weer een Turk minder" was een van de berichten in de appgroep van de agenten. "Daarmee doelen ze dan op Hümeyra", laat advocaat Nelleke Stolk weten aan het AD.

Uitleg politie

In een artikel dat het NRC gisteren naar buiten bracht, werd duidelijk dat de Rotterdamse agenten - die in juni 2020 in opspraak kwamen vanwege het versturen van racistische WhatsApp-berichtjes - zich ook kwetsend uitlieten naar aanleiding van de moord op Hümeyra.

Politiechef Fred Westerbeke legt uit dat het appje "Weer een Turk minder" niet op Hümeyra was gericht. Het zou volgens hem gaan om een "cynisch commentaar aan het adres van de rechterlijke macht". Volgens Westerbeke bedoelde de agent dat de hoofdverdachte, Bekir E., vanwege zijn spijtbetuiging waarschijnlijk een lagere straf zou krijgen. "De teksten die ze daarbij gebruikten zijn ongepast en kwetsend en zij beseffen nu ook dat dit anders gelezen en uitgelegd kan worden", zegt Westerbeke.

'100 procent over Hümeyra'

Volgens Stolk is de uitleg van de politiechef niet correct. "Dat appje gaat 100 procent over Hümeyra", zegt de advocaat in gesprek met het AD. "En er wordt in die appgroep ook gesproken over Bekir trouwens. Maar dat over Humeyra is het dieptepunt in die appconversatie. De familie is gisteren bijgepraat en is totaal van de kaart."

Stolk benadrukt nog dat ze niet kan zeggen of er agenten zijn geweest die iets corrigerends hebben gezegd over de appjes, aangezien ze alleen informatie heeft over de appjes die over Hümeyra gaan. "Ik ken dus niet de hele context van de appconversatie", aldus Stolk.

Lichtste sanctie

In juni 2020 kwamen de agenten in opspraak nadat het NRC 'geheime' appjes openbaar maakte. De agenten noemden daarin burgers met een migratieachtergrond "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". De agenten deden die uitspraken nadat een 15-jarige jongen was mishandeld door tieners met een donkere huidskleur in Spijkenisse.

Westerbeke maakte vorige maand bekend dat de agenten worden bestraft met de lichtste disciplinaire sanctie, namelijk een schriftelijke berisping. Die werd opgelegd door de politiebaas, omdat er volgens hem uit onderzoek is gebleken dat de agenten "goede dienders" zijn "die oprecht spijt hebben".

Ster advertentie
Ster advertentie