Up 2 Date

Politie Rotterdam opnieuw in opspraak wegens racisme

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie Rotterdam opnieuw in opspraak wegens racisme

De politie in Rotterdam gaat intern onderzoek doen naar mogelijk racisme door agenten bij een gewelddadige arrestatie van een Dordrechts gezin - bestaande uit een 37-jarige witte moeder, haar 45-jarige zwarte partner en hun 18-jarige zoon - op Sinterklaasavond. Op videobeelden van de arrestatie, die zijn gemaakt door een vaste camera bij een woning in de straat, is onder andere te horen dat een agent de zwarte man uitscheldt voor "kutneger".


Advocaat Justin Kötter heeft namens het gezin aangifte gedaan tegen de politie van discriminatie in de uitoefening van een ambt, zware mishandeling en belediging. Dat meldt het NRC.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

agenten belaagd

Op Sinterklaasavond liep een aanhouding voor belediging flink uit de hand. Agenten kregen die avond rond 23.40 uur een melding over een hond die al urenlang blafte. De agenten gingen verhaal halen, maar werden bij de portiekdeur opgehouden door een dronken man. Het NRC meldt dat het om een schilder ging - een zwarte man - die op dat moment bij het desbetreffende gezin aan het werk was.

De schilder zag dat een van de politieagenten moeite had de deur te openen en probeerde te helpen door hem aan te raden de deur in te trappen. Omdat de politieagent hem negeerde, schold de schilder hem uit voor "paardenlul" en rende hij vervolgens weg. De agent stormde de schilder vervolgens achterna, waarna het gezin zich ermee begon te bemoeien en in een worsteling met de politie verstrikt raakte. De schilder was op dat moment al weggevlucht.

Uiteindelijk werden alle drie de gezinsleden gearresteerd. De vader zat achttien dagen vast, de zoon drie dagen en de moeder kwam na een dag al vrij. De vader en de zoon moeten op 14 januari voor de strafrechter verschijnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leugens

Volgens de moeder staan er veel leugens in het opgemaakte proces-verbaal. "Het is dat de politie niet wist dat alles werd gefilmd, anders hadden we nooit kunnen aantonen wat zich daadwerkelijk afspeelde”, zegt ze tegen het NRC. Zo zou op de beelden te zien zijn dat het gezin herhaaldelijk van dichtbij met pepperspray in het gezicht wordt gespoten en dat de agente daarbij tegen de moeder zegt: "Dat krijg je ervan, trut." Daarnaast zou de mannelijke agent de 45-jarige man en zijn vrouw meerdere keren met de vuist in het gezicht hebben geslagen bij het boeien. Ook zou hij de vader anderhalve minuut in bedwang hebben gehouden door zijn benen om de nek van de verdachte te klemmen.

Volgens de moeder is er nog meer gebeurd dat niet op de beelden te zien of te horen is. Zo zou de politie geroepen hebben: "Grijp die vieze negers". Volgens de zoon kreeg zijn moeder in het politiebusje te horen: "Je bent al van stront. Waarom ruik je dan ook nog naar stront?”

Onderzoek

Een woordvoerder van de politie Rotterdam zegt tegen het NRC dat het onderzoek naar deze zaak "met voortvarendheid” zal worden uitgevoerd. Het onderzoek wordt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam uitgevoerd door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de Rotterdamse politie. De agenten blijven tijdens het onderzoek gewoon in functie.

update: De politie in Rotterdam kan niet inhoudelijk op het incident reageren vanwege het lopende onderzoek, maar neemt wel al afstand van de uitspraak. ''De uitspraak die is gedaan past niet bij de politieorganisatie die we willen zijn en daar nemen we afstand van'', schrijft de politie

In opspraak

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de Rotterdamse politie in opspraak komt vanwege racisme. Eind juni kwamen Rotterdamse agenten in opspraak nadat het NRC 'geheime' appjes openbaar maakte. Daarin werd gesproken over "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". De agenten deden die uitspraken nadat een 15-jarige jongen was mishandeld door tieners met een donkere huidskleur in Spijkenisse.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie