Money Moves

Rani (21): "Sparen is superbelangrijk, want dan heb je geen stress"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Rani (21): "Sparen is superbelangrijk, want dan heb je geen stress"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 21-jarige Rani haar verhaal.

Naam: Rani
Leeftijd:
21
Studie:
Social Work Niveau 4
Bijbaan:
Woonbegeleider (28 uur p/w)
Woonsituatie:
Woont nog thuis
Netto-inkomen: €1400-1500
Zorgtoeslag: €107
Nu op betaalrekening:
€301
Spaarrekening:
€7400
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Bioscooppas €19
Telefoon: €28
Zorgverzekering: €140

Hoi Rani, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Is er een bijzondere reden dat je je hebt aangemeld?
"Ik merk dat veel mensen op hun 25e nog helemaal niks gespaard hebben. Ik dacht dat ze misschien wat aan mijn tips konden hebben."

Sparen is dus heel belangrijk voor jou?
"Superbelangrijk. Als je spaargeld hebt dan kun je alle problemen die op je pad komen oplossen. Als er een onverwachte rekening komt, kan je die zonder stress betalen.

Spaar jij voor een bepaald doel?
"Met name zodat ik onvoorziene rekeningen kan betalen. Maar ook omdat ik genoeg geld wil hebben om een huis te kopen en te verbouwen."

Wat is jouw spaarplan?
"Ik spaar elke maand 1000 euro, daar ben ik vorig jaar mee begonnen, toen ik mijn eerste echte baan kreeg. Ik probeer om elk jaar 10.000 euro te sparen. Dat is nu net niet gelukt, maar in de komende maanden moet dat alsnog lukken."

Waar geef jij het geld dat je niet spaart graag aan uit?
"Ik hou heel erg van skincare en dat is duur dus daar gaat een groot gedeelte van geld aan op. En verder lekker shoppen."'

Hoe bevalt het om te werken als woonbegeleider?
"Echt goed, ik heb het heel erg naar mijn zin."

Kun je vertellen wat je functie precies inhoudt?
"Ik ben woonbegeleider bij een gehandicapteninstelling. Dat betekent dat ik in een woning werk waar gehandicapte cliënten wonen voor wie ik zorg. Ik zorg bijvoorbeeld voor hun eten en dat ze hun kamer netjes hebben opgeruimd. Maar ook voor leuke activiteiten."

Je werkt er niet fulltime, maar 28 uur. Is daar een speciale reden voor?
"Ik had er wel fulltime kunnen werken, maar ik dacht: ik woon nog thuis en ik wil nog vrije tijd hebben om leuke dingen te doen. Dus dat was de reden om 28 uur te werken. En ik krijg toch nog steeds een goed salaris."

Wil je dit de rest van je leven blijven doen of zijn er nog doorgroeimogelijkheden?
"Ik wil eigenlijk de verpleegkundige-kant op binnen een zorginstelling. Ik weet alleen nog niet wanneer."

Hoezo trekt de zorg jou zo erg?
"Ik merk nu ook dat ik met mijn werk iets moois voor een ander kan betekenen. Ik vind het een fijn gevoel dat ik er voor een ander kan zijn. En mensen zijn daar ook heel dankbaar voor."


Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Nee, zeker niet. Ik heb de afgelopen tijd echt wel kunnen kopen wat ik wilde, maar ik heb niet het gevoel dat ik daar gelukkig van ben geworden. En het maakt me ook niet gelukkig dat ik zoveel spaargeld heb, maar ik denk wel dat het echt belangrijk is."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie