Money Moves

Sergio (21): "Waarom leer je op school niks over geldzaken?"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Sergio (21): "Waarom leer je op school niks over geldzaken?"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 25-jarige Sergio* zijn verhaal.

Naam: Sergio
Leeftijd:
21
Studie:
Geen afgeronde studie
Werk:
Ondernemer (40 uur)
Woonsituat
ie: Woont nog thuis
Netto-inkomen
: €1500 - €2000
Nu op betaalrekening:
€3,40
Spaarrekening
: €4900
Beleggersrekening: €300
Schulden:
Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN
Totaal:
€350

Hoi Sergio. Thanks dat je meedoet aan Money Moves. Het valt me als eerste op dat je geen studie hebt afgerond, waarom niet?

"Ik deed eerst de opleiding Interieurarchitectuur, maar kwam er al snel achter dat het niets voor mij was. Na een tussenjaar in Amerika ben ik begonnen aan Toerisme, maar ook daar ben ik mee gestopt. Het schoolsysteem werkte niet voor mij. Dus ik besloot om eerst te gaan ondernemen en als dat zou mislukken, dan kon ik altijd nog een studie oppakken."

Waarom werkte het schoolsysteem niet voor jou?

"Persoonlijk vind ik dat het schoolsysteem is gebaseerd op oude gegevens. Je leert over allerlei dingen, maar wanneer leer je over geldzaken? Ik heb op school bijvoorbeeld nooit geleerd hoe ik mijn belastingaangifte moet doen. Op school word je opgeleid tot de perfecte werknemer, maar niet tot werkgever."

Maar het onderwijs is toch ook om heel veel andere redenen belangrijk?

"Zeker. Maar als jij concludeert dat het onderwijssysteem niet voor jou is, dat moet je weten dat er ook andere opties zijn. Ik heb zelf de ruimte gekregen om te doen wat ik zelf wil, maar heel veel kids krijgen die keuze niet van hun ouders. Ze denken dat de enige manier richting succes een opleiding is. Ik wil laten zien dat je ook succes kunt halen zonder school. Maar dan moet je wel hard werken. Mijn droom is dat alle jongeren de kans krijgen om iets voor zichzelf te kunnen starten."

Wat voor onderneming heb je zelf precies?

"Ik ben begonnen als zzp'er in de horeca, maar door corona gaat dat nu niet meer. Daarnaast heb ik mijn eigen social media marketingbureau. Daarbij help ik bedrijven bij het genereren van nieuwe klanten via advertenties. Ook ben ik samen met een vriend bezig met een uniek kledingproject. Op dit moment customizen we kleding, maar uiteindelijk moet het een soort movement worden, een nieuwe kunststroming."

Hoe heeft corona invloed gehad op jou als ondernemer?

"Iedereen zegt altijd: 'wat een kutperiode', maar het is maar wat je er zelf van maakt. Het gaat om de juiste mindset. Ik had dit jaar alle tijd om aan mezelf te werken. Wat het voor mij verder heeft veranderd is dat ik eerst 60 uur per week werkte en nu 40, door het wegvallen van de horeca. En qua inkomen ben ik van zo'n 4000 euro naar 2000 euro per maand gegaan."

Hoe besteed je de tijd die je nu over hebt?

"Ik ben bezig met het bestuderen van de Forexmarkt*, de valutamarkt. Dat doe ik met een groep. We bestuderen samen de markt en traden met zijn allen."

Hoe ben je in die wereld beland?

"Ik kreeg een berichtje van iemand op Instagram en toen ging ik me erin verdiepen. Ik heb op YouTube heel lang video's gekeken en toen wilde ik het wel proberen. Na een aantal maanden gaat het steeds beter, maar het is een heel lang leerproces. Het is niet bedoeld om op de korte termijn veel geld te verdienen. Je moet blijven studeren om uiteindelijk het hoogst mogelijke te behalen.

Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar beleggen brengt toch ook flinke risico's met zich mee?

"Zeker. Zodra jij in de markt gaat zonder kennis, dan kan het op een 50/50 lijken. Maar als je beter wordt in het analyseren, dan kun je de risico's beperken."

Wat is je doel met het beleggen?
"Ik wil financiële vrijheid te bereiken door uiteindelijk de huizenmarkt in te gaan en van vastgoed mijn passieve inkomen te maken. Maar het lijkt me vooral tof dat iedereen financiële vrijheid kan bereiken. Er is genoeg geld in omloop om iedereen de vruchten ervan te laten plukken."

En heb je nog andere plannen voor de toekomst?
"Hoe onrealistisch het ook mag zijn, mijn doel is om voor mijn dertigste tien miljoen op de bank te hebben."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Geluk moet je voor jezelf creëren er ook zelf in geloven. Dus ik denk dat geluk niet per se samenhangt met geld."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee.
**
In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.


Ster advertentie
Ster advertentie