Money Moves

Anna (25) heeft een studieschuld: "Lenen was eigenlijk helemaal niet nodig"

  1. Newschevron right
  2. Anna (25) heeft een studieschuld: "Lenen was eigenlijk helemaal niet nodig"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 25-jarige Anna* haar verhaal.

Naam: Anna
Leeftijd: 25
Studie: Media Informatie & Communicatie
Werk: Junior marketing medewerker bij een museum
Woonsituatie: Sociale huurwoning Amsterdam
Netto inkomen: €2070
Nu op betaalrekening: €300 verdeeld over verschillende potjes
Spaarrekening: €1000
Schulden: Studieschuld van ongeveer €10.000

Maandelijkse vaste lasten:
Huur (gedeeld met vriend): €774, inclusief gas, water, licht, internet en verzekering €1000
Zorgverzekering: €136
Scooter (verzekering + benzine): €50
Telefoon: €44
DUO terugbetalen: €80
Sportabonnement: €25
Spotify: €14
Netflix en Amazon Prime: €14
Totaal: €863

Hoi Anna, heel erg bedankt dat je een boekje over je financiën wil opendoen. Waarom vind jij het belangrijk om jouw verhaal te delen?
"Ik wil mensen afraden om net als ik heel veel te lenen tijdens je studie als dat niet nodig is."

Want dat heb jij wel gedaan?
"Ja. Ik hoefde eigenlijk helemaal geen geld te lenen. Ik woonde thuis, mijn ouders betaalde mijn studie en ik had een bijbaan. Ik kon prima leven van het geld wat ik had, maar ik was hebberig."

Hoeveel leende je dan?
"Het begon met 100 euro en toen werd het 200 en 500 en uiteindelijk leende ik zomaar 900 euro per maand omdat ik op vakantie wilde. Op dat moment dacht ik: superleuk, fissa, lang leve de lol! Maar twee jaar na mijn afstuderen kreeg ik een brief van DUO van: hé, we zijn je niet vergeten hoor! Dus daar zit ik nu mee."

Tsja, dat is geen leuke brief om te ontvangen. Om hoeveel schuld gaat het?
"Ik had ongeveer 14.000 euro schuld. Ik kan het nu prima terugbetalen, maar het was niet nodig geweest om het zó erg te laten oplopen. Ik heb er aan de ene kant geen spijt van, want ik heb wel leuke dingen ervan gedaan. Maar ik kan het niemand aanraden. Je hebt later alleen jezelf ermee. Ik kan nu bijvoorbeeld niet zo makkelijk een huis kopen."

Maar het lijkt erop dat je nu wel heel verstandig met geld omgaat. Je hebt alles helemaal geordend in potjes, hoe zit dat?
"Bij de bank kun je verschillende potjes maken. Dus ik heb een potje voor eten en drinken, een potje voor tanken, een potje voor kleding enzovoorts. Ik heb ook een potje waar ik geld op zet voor onvoorziene kosten. Stel ik krijg een aanslag voor waterschapsbelasting, dan kan ik die rekening daarvan betalen."

Hoe bepaal je dan hoeveel er in elk potje moet komen?
"Eerst had ik echt een gat in mijn hand: ik begreep niet waar elke maand mijn geld naartoe ging. Ik praatte er met mijn omgeving over en zocht informatie op blogs en websites. Zo kwam ik op het idee om een excelsheet te maken met alle kosten en uitgaven. Ik keek twee maanden lang waar ik hoeveel geld aan uitgaf en maakte daar een gemiddelde van. Zo heb ik uiteindelijk besloten hoeveel er in elk potje komt. Om een voorbeeld te geven, in het potje voor leuke dingen - dus terrasjes en festivals - zit 250 euro, in het potje voor kleding 150. Het werkt heel goed voor mij"

Oké! En gaat er ook nog een gedeelte naar sparen?
"Op dit moment staat er nog 1000 euro op mijn spaarrekening, maar dat komt omdat ik net verhuisd ben. Ik ben sinds vorige maand weer een beetje aan het opbouwen. Ik spaar ongeveer 250 euro per maand. Door de coronacrisis houd ik meer geld over, want je doet toch minder dingen buiten de deur. En omdat ik thuis werk heb ik minder reiskosten."

Over je werk gesproken: heb je het naar je zin bij het museum?
"Mensen vinden het vaak gek dat ik bij een museum werk, omdat dat door jongeren vaak gezien wordt als saai. Maar ik vind het heel leuk. Voorbij een groot museum zoals waar ik werk kan het heel dynamisch zijn. We doen veel leuke dingen voor jongeren en hebben vaak evenementen, zoals museumnacht."

Ben je ook blij met je salaris?
"Op dit moment wel. Het is gewoon een gemiddeld salaris voor mijn functie en leeftijd en ik kan er van rondkomen. Maar ja, meer is altijd beter!"

Ja, dat is zo. Wat zou in jouw ogen dan een goed salaris zijn?
"Ik hoop dat ik over vijf jaar 3000 euro netto kan verdienen. Het liefst meer, maar ik denk dat als ik en mijn partner allebei zoiets verdienen, dat we wel een prima leventje kunnen leiden."

Maakt geld volgens jou gelukkig?
"Tot op een zeker hoogte. Met geld kun je dingen en ervaringen kopen die je uiteindelijk wel gelukkiger kunnen maken. En van stress om geld word je ook ongelukkig. Dus in die zin wel. Maar je moet ook liefde in je leven hebben. Als je millies op de bank hebt maar dat met niemand kan delen, heb je er ook niks aan."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd. De naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie