FunX

Quinty (18) heeft minder inkomen door de coronacrisis: "Ik heb alle shop-apps verwijderd"

  1. Newschevron right
  2. Quinty (18) heeft minder inkomen door de coronacrisis: "Ik heb alle shop-apps verwijderd"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 18-jarige Quinty haar verhaal.

Naam: Quinty
Leeftijd: 18
Studie: Manager Retailer niveau 4
Werk: Parttime Verkoopmedewerker sportwinkel
Woonsituatie: Bij moeder
Netto inkomen: Normaal €250, nu €100
Studiefinanciering: €223
Nu op betaalrekening: €300 en nog een losse spaarpot met kleingeld
Spaarrekening: €500
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:

Zorgverzekering: €130
Benzine: €120
Telefoon: €20
Spotify: €10
Netflix en Disney+: €17
Totaal: €297

Hey Quinty, je inkomen is flink omlaag gegaan door de coronacrisis. Hoe zit dat?
"Ik heb een nulurencontract en ben nu veel minder nodig. Het is heel rustig in de winkel. We gaan vanaf deze week pas weer hele dagen open. Normaal gesproken werk ik één of twee hele dagen per week. Nu zijn het halve dagen en dan slechts drie of vier in de maand.

Het werk is ook anders nu. Het is moeilijk om klanten te helpen door de anderhalve meter afstand. Normaal leggen we veel contact, maar dat is nu niet meer mogelijk."

Heb je het daar over gehad met je baas?
"Ja, hij zei: 'het is niet anders. Dat heeft iedere weekendkracht.'"

Maak je je zorgen om je baantje te verliezen?
"Nee, omdat ik weet dat m'n baas heel blij met me is. Ik heb ook een vast contract aangeboden gekregen, maar dat gesprek is er niet meer van gekomen. Ik ben wel een beetje bang dat dat nu niet meer doorgaat."

Ben je tevreden met je salaris?
"Omdat ik veel werk, is het wel veel. Ik verdien nu €5,37 per uur inclusief vakantiegeld. Maar ik vind dat wel te weinig voor wat ik doe binnen het bedrijf. Daar heb ik het nog niet over gehad, maar dat wil ik opbrengen als het vaste contract besproken wordt."

Waarom heb je voor de opleiding Manager Retail gekozen? En wat vind je ervan?
"Ik was vijftien toen ik moest kiezen. Ik had zoiets van: hiermee kan ik nog alle kanten op. Ik kan in elk bedrijf manager worden, van kledingwinkels tot de supermarkt. Inhoudelijk is het wel een goede opleiding, maar het is heel chaotisch. Dat heeft vooral met de school te maken.

Na deze opleiding wil ik gaan werken, want ik weet niet wat ik anders nog zou kunnen doen. Daarom ga ik eerst op deze manier m'n kennis uitbreiden. Misschien ga ik eerst twee jaar werken en daarna nog een opleiding doen. Ik weet nu nog niet wat ik precies wat. Ik ben pas achttien, dus ik heb nog tijd zat."

Ben je een spaarder of een spender?
"Normaal ben ik meer een spender. Maar omdat ik nu zelf op vakantie wil, ga ik toch wel meer sparen. Normaal dacht ik heel snel: ik kan dit truitje nog wel even kopen en dat nog wel even kopen. Dan werd het uiteindelijk afgeschreven en had ik weer niks over..."

Waar geef je het meeste geld aan uit?
"Ik denk aan kleding of eten. Ik ga al gauw met vriendinnen een drankje doen."

Wat doe je nu met dat geld nu dat niet meer kan? Bestel je veel online?
"Ik bestel wel online, maar niet meer dan normaal. Geld dat ik overhoud, gaat naar m'n spaarrekening. Ik heb besloten om zoveel mogelijk shopp-apps te verwijderen van m'n telefoon anders ga ik alleen maar onzin kopen."

Wat is jouw duurste aankoop geweest?
"Ik heb twee eigen pony's, daar gaat heel veel geld in zitten. Die pony zelf heb ik van m'n opa gekregen, maar een zadel is bijvoorbeeld ook duur. Ergens tussen de €350 en €400.

Normaal gesproken betaal ik ook flink wat voor lessen: €72,50 per maand. Daarbij komt dan nog €40 bij voor privé lessen en eens in de zes weken de hoefsmid, dat kost zo'n €80. De afgelopen tijd kon ik niet rijden, omdat mijn pony kreupel is, dus daardoor vielen die kosten weg."

Maak je je zorgen om je financiële situatie nu er minder geld binnenkomt?
"Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Ik kan altijd een lening afsluiten, maar dan leen ik liever van m'n ouders of opa of oma als dat nodig is. Maar ik wil altijd alles graag zelf doen en geen schulden hebben, dus dat doe ik liever niet. Daarom ga ik nu gewoon meer proberen te sparen."

Zijn er nog meer dingen die je nu anders gaat aanpakken in de coronatijd?
"In ieder geval dus zuiniger leven. Ik ben ook op zoek gegaan naar alternatieven om doordeweeks extra te werken naast m'n andere baantje om zo extra inkomsten te krijgen. Maar veel vacatures staan nu on hold. Dus ik wil vooral veel sparen en niet te veel uitgeven. Je mag toch niks!"

Wat zou je anderen willen meegeven die ook minder inkomsten hebben in de coronatijd?
"Mijn tip: ga op zoek naar iets anders om erbij te doen als je echt een hoger inkomen wilt. Dat biedt misschien later ook weer meer kansen. Misschien heb je het daar wel meer naar je zin of hebben ze je daar meer te bieden."

Wat is jouw droom voor de toekomst?
"Ik wil sowieso een eigen huis kopen en dan huisje-boompje-beestje. Ik hoef geen superhoog inkomen, maar wel genoeg om leuke dingen te doen en een of twee keer per jaar op vakantie te kunnen gaan."

Maakt geld gelukkig volgens jou?
"Nee, dat niet, Het is handig om te hebben om dingen te doen die je gelukkig maken. Maar ik heb zoiets van: je kan ook jezelf gelukkig maken zonder dingen te willen doen. Je moet van de kleine dingen genieten."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie