FunX

Samuel (20) is technicus op festivals. "Nu verdien ik niks, maar ik laat me niet gek maken"

  1. Newschevron right
  2. Samuel (20) is technicus op festivals. "Nu verdien ik niks, maar ik laat me niet gek maken"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 20-jarige Samuel* zijn verhaal.

Naam: Samuel
Leeftijd: 20
Studie: MBO Evenemententechnicus
Werk: Freelance evenemententechnicus
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: Gemiddeld €1.800 per maand
Nu op betaalrekening: €640
Spaarrekening: €7500
Zakelijke rekening: €4500
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Benzine:
€60
Verzekeringen bedrijf: €24
Telefoon: €56
Zorgverzekering: €146
Spotify: €10
Telefoon: €40
Netflix en Videoland: €10
Totaal: €346

Hey Samuel*, je werkt in de evenementenbranche. Hoe overleef jij deze coronacrisis?
"Ja ik heb nu helemaal geen werk. We kregen het nieuws over het afgelasten van de evenmenten terwijl we aan het opbouwen waren voor een theaterstuk. Die ging dus niet door."

Hoeveel geld ben je ongeveer verloren denk je?
"In maart ben ik zo’n €2.500 misgelopen doordat alle evenementen zijn afgelast."

Maak je je zorgen om je financiën nu?
"Nee, ik maak me niet zo’n zorgen. Ik heb gespaard en ik heb heel lage vaste lasten dus ik kom de zomer wel door. Bovendien krijg ik ook ongeveer €1.050 van de overheid. Ik verveel me alleen echt dood."

Waarom ben je ZZP’er geworden?
"Ik ben al sinds mijn 18e ZZP’er omdat in mijn vakgebied iedereen dat is. Negentig procent van de mensen die in de evenementenbranche werkt, is freelancer. Als je dat bent, kun je voor veel opdrachtgevers werken en zo naamsbekendheid opbouwen. Je kunt als beginner niet meteen bij een groot bedrijf werken, daar moet je eerst als freelancer ervaring voor opdoen."

Wat houdt jouw werk eigenlijk in?
"Ik ben technicus op festivals, in theaters en bij concerten. Je hebt toch wel eens zo’n groot mengpaneel in het midden van de zaal gezien? Daar sta ik achter en daarmee mix ik het geluid. Zo zorg ik ervoor dat de artiesten op het podium het geluid goed binnen krijgen, en dat de mensen in de zaal alles goed kunnen horen."

Heb je weleens een grote fout gemaakt op je werk?
"Ik heb een keer de intro op het verkeerde moment gestart. Toen had de artiest wel even zoiets van ‘wat doe jij nou, vriend?’ Maar verder valt het wel mee. Ik heb gelukkig nog nooit gehad dat er helemaal geen geluid was."

Jij moet het dus wel echt hebben van de zomers vol festivals?
"Ja, tijdens een goede zomer verdien ik ongeveer €16.000. Tegenwoordig zijn de nazomers ook chill, dus dan verdien ik ook wel aardig."

Ben je een spaarder of een spender?
"Een spaarder. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik een reserve moet opbouwen. Tuurlijk verwen ik mezelf weleens met iets duurs, maar ik denk altijd eerst goed na of ik het echt nodig heb."

Wat is jouw duurste aankoop geweest?
"Ik denk mijn gitaar. Die was 1400 euro."

Waar geef jij je geld het liefst aan uit?
"Aan dingen voor mijn gitaar, en spulletjes voor mijn werk. Zoals kleding, werkschoenen, nieuw gereedschap, een portofoon, dat soort dingen."

Je bent voor je werk vaak weg, denk ik. Eet je dan ook in dure restaurants?
"Ja zeker. Maar het mooie is dat de klant dat betaalt. Dat mag ik dan gewoon op de factuur zetten."

Wat is jouw droom?
"Verder groeien met waar ik nu mee bezig ben. Ik zou het wel vet vinden om op een groot festival te mogen werken."

Ga je nu de hele coronacrisis thuis zitten?
"Nee, dan word ik gek. Ik ben dus op zoek naar een tijdelijke baan. Ik zit erover te denken om vrachtwagenchauffeur te worden. Mijn groot rijbewijs heb ik al, dus dat moet wel lukken."

Wat zou je anderen willen meegeven die ook door de crisis geen werk hebben?
"Laat je niet gek maken. Ik weet dat het voor sommigen moeilijker is dan voor mij. Maar weet dat als je hulp nodig hebt, je die misschien ook bij vrienden kan vragen. En als je net als ik tijdelijk niet kunt werken, kijk dan verder dan binnen je eigen branche. Je hoeft niet stil te zitten. En ook dit gaat weer voorbij."

*De naam is om privacyredenen gefingeerd. Echte naam is bij de redactie bekend.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie