FunX

Arzu (21): "Verpleegkundigen verdienen eigenlijk veel te weinig"

  1. Newschevron right
  2. Arzu (21): "Verpleegkundigen verdienen eigenlijk veel te weinig"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 21-jarige Arzu haar verhaal.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Arzu
Leeftijd: 21
Studie: Hbo Verpleegkunde
Werk: Leiddinggevende in supermarkt (15-20 uur p/w)
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: €550
Studiefinanciering: €300
Zorgtoeslag: €104
Nu op betaalrekening: €121
Spaarrekening: €1000

Maandelijkse vaste lasten:

Telefoon: €55
Telefoonverzekering: €15
Zorgverzekering: €135
Spotify: €10
Totaal: €215

Hey Arzu, waarom heb jij gekozen om de opleiding tot verpleegkundige te doen?
"De zorg heeft me altijd aangesproken. Ik heb hiervoor de mbo-opleiding doktersassistente gedaan, maar dat vond ik toch niet zo leuk. Daarom ben ik verder gaan studeren."

De mensen die in de zorg werken krijgen dankzij de coronacrisis extra veel media-aandacht. Wat vind jij daarvan?
"Op dit moment vind ik het wel fijn dat ik voor de opleiding verpleegkundige heb gekozen. Maar ik vind wel dat verpleegkundigen onder te veel druk staan en een te laag salaris krijgen."

Wat is eigenlijk het gemiddelde startsalaris van een verpleegkundige?
"Een startende hbo-verpleegkundige verdient rond de 1700/1800 euro bruto per maand. Vooral nu je ziet dat verpleegkundigen zo onder druk staan vind ik dat veel te weinig."

Waarom heb je dan toch gekozen voor deze opleiding?
"Ik vind het een mooi beroep en zie mezelf niks anders doen. Ik vind de opleiding ook superleuk. Ik heb al twee stages achter de rug. Dan zie je gewoon dat je mensen echt kan helpen en dat ze dankbaar zijn. Dat vind ik mooi om te zien. Het kan ook zwaar zijn, dus je moet het echt leuk vinden om het te kunnen doen."

Naast je opleiding ben je ook werkzaam als leidinggevende in een supermarkt. Is zo'n baan wel vol te houden naast je studie?
"Ik werk voornamelijk in de avonden, dus dat gaat wel. Het zijn eigenlijk dezelfde uren die ik voorheen had toen ik achter de kassa werkte, maar nu moet ik iets langer blijven om af te sluiten."

Hoe vind je het om te werken in een supermarkt?
"Ik heb het wel echt naar mijn zin. Ik ben pas sinds kort leidinggevende. Hiervoor werkte ik als caissière. Door te werken achter de kassa ben ik minder verlegen geworden. Je gaat toch gesprekjes aan met klanten. Ook heb ik best veel vriendinnen gemaakt op de werkvloer. Het is altijd gezellig, dus dat maakt het leuk werk."

Maar is het nu dan niet moeilijk om leiding te geven aan je vrienden?
"Het is wel lastig om taakjes uit te delen. Ze kunnen ook denken: o, het is Arzu maar. Toch moet ik soms zeggen dat ze iets echt moeten doen. Ik denk dat ze wel begrijpen dat ik het niet vervelend bedoel."

Ben je er wel goed op vooruit gegaan qua salaris?
"Ik heb er niet echt over onderhandeld. Je gaat gewoon een schaal omhoog met je salaris. Ik ben zeker wel tevreden."

Je hebt best veel inkomen en weinig uitgaven. Waar geef jij je salaris meestal aan uit?
"Ik kan mijn salaris makkelijk in één keer opmaken. Dan geef ik het uit aan schoenen, kleding en eten. Ik koop soms wel eens designer kleding, maar dan denk ik er echt een paar maanden over na. Als ik het dan nog steeds mooi vind, koop ik het. Maar ik doe geen impulsieve aankopen."

En hoe zit het met sparen?
"Ik vind het heel belangrijk om te sparen, zodat je geld hebt als je in nood zit. Ik heb wel de discipline om te sparen. Ik leg ongeveer 300/400 euro per maand opzij. Dat doe ik met een speciale app waarmee ik allemaal potjes maak: een potje voor eten, een potje voor kleding. Zo heb je inzicht in waar je geld naartoe gaat. Alles wat overblijft doe ik in mijn spaarpot. Het spaargeld gebruik ik onder andere om mijn schoolgeld van te betalen."

Wat zijn je plannen en doelen voor de toekomst?
"Misschien wil ik nog een master doen en me ergens in specialiseren. Ik weet nog niet precies wat, maar kinderverpleegkundige of jeugdverpleegkundige lijkt me wel interessant."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie