FunX

Ilyas (23): "Het maakt mij gelukkig als ik mijn geld kan delen"

  1. Newschevron right
  2. Ilyas (23): "Het maakt mij gelukkig als ik mijn geld kan delen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 23-jarige Ilyas zijn verhaal.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Ilyas
Leeftijd: 23
Studie: Verpleegkunde - Technische stroom (hbo)
Werk: Anesthesieverpleegkundige (36 uur)
Woonsituatie: Op zichzelf
Netto inkomen: €3000 p/m
Nu op betaalrekening: €4000
Spaarrekening: €0
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Huur: €450
Internet/televisie/GWL: €150
Telefoon: €40
Zorgverzekering: €120
Netflix: €14
Spotify: €10
Support moeder: €400

Hey Ilyas, bedankt dat je ons een inkijkje wil geven in jouw portemonnee. Ben je tevreden met wat je verdient?
"Ja zeker. Ik ben nu twee jaar gediplomeerd. Ik verdiende eerst 3000 euro bruto, maar deze maand ben ik overgestapt naar een andere werkgever en daar verdien ik 4700 bruto."

Zo, dat is wel een heel groot verschil. Hoe kan dat?
"Ik zit nu op de maximale schaal. Momenteel zijn er mensen tekort in de zorg, met name op de OK. Daarom werk ik nu via een detacheringsbureau. Ziekenhuizen betalen de volle pond aan het detacheringsbureau en vandaar dat ik nu zoveel betaald krijg."

Waarom ben je eigenlijk van dienstgever veranderd, wist je van tevoren dat je veel meer kon verdienen?
"Om meerdere redenen. Ik deed meer vakgerelateerde dingen bij mijn vorige werkgever, zo begeleidde ik ook leerlingen. Maar de waardering bleef achter. Ik dacht bij mezelf: ik ben meer waard dan dit. Daarnaast werkte ik er al vijf jaar en wilde ik uit mijn comfortzone treden. Nu wissel ik om de paar maanden van ziekenhuis. Dat geeft mij meer uitdaging."

Heb je altijd al in de zorg willen werken?
"Nee, eigenlijk was het toeval. Ik was een vroege leerling en was 16 jaar toen ik klaar was met de havo. Ik wist wel dat ik iets met mensen wilde doen. Tijdens een open dag kreeg ik een flyer in mijn hand gedrukt. Op de laatste pagina stond informatie over de studie Verpleegkunde - Technische stroom. Toen dacht ik: twee opleidingen in één, dat is leuk. Het is een uitdaging. En je bent meteen breed opgeleid."

Hoe zag jouw opleidingstraject eruit?
"Het is een vierjarige hbo-opleiding waarbij je eigenlijk twee opleidingen in één krijgt: verpleegkunde en anesthesie. Je krijgt eerst verpleegkundige vakken en daarna solliciteer je bij een ziekenhuis en dan ga je de OK op en je ook specialiseren in anesthesie. Daar krijg je dan ook een leerlingen salaris uitbetaald, zo rond de 1200 euro per maand. Én je studiekosten worden vergoed. Aan het einde van de rit krijg je twee diploma's. Ik kan het iedereen aanraden. Je krijgt al snel een goed salaris en je leert veel als mens."

Ik kan me voorstellen dat het hard werken is in een ziekenhuis, of niet?
"Ik werk elke week 4 dagen van 9,5 uur. Het bevalt goed, maar het kan soms inderdaad zwaar zijn. Af en toe zie je heftige dingen. Je wordt snel volwassen, dat moet je wel willen."

Welke heftige dingen heb jij meegemaakt?
"Er zijn meerdere mensen dood verklaard bij mij op de operatietafel. Daar word je wel nederig van, het maakt je humble. Zo was er een keer een jongen van 21 overleden, hij had een auto-ongeluk gehad. We hebben alles geprobeerd om hem te redden."

Dat is inderdaad heftig! Hoe ga jij daar dan mee om als je aan het einde van de dag weer naar huis gaat?
"Je hebt nu eenmaal niet alles in de hand. Na zo'n werkdag ben ik moe, maar ik besef ook dat ik alles heb gedaan dat ik kon. Het mocht dan niet baten. Het is heel verdrietig, want het is iemands zoon, het is een leeftijdsgenoot. Maar je moet niet alles persoonlijk nemen, anders word je depressief. Je moet een bepaalde afstand houden."

Op welke manier kun jij nog doorgroeien in het ziekenhuis?
"Ik wil altijd door blijven ontwikkelen. Ik ben de zorg ingegaan om een toegevoegde waarde te hebben. Ik wil op grotere schaal impact maken, maar hoe weet ik nog niet. Ik zit erover te denken om nog een master te doen, iets op management niveau."

Heeft je werk ook beïnvloed hoe jij met je geld omgaat?
"Een beetje. Ik geef mijn geld liever uit, omdat je goed moet leven. Niemand heeft de garantie dat hij een bepaalde leeftijd behaald."

Klopt, maar je kunt toch ook niet maar alles uitgeven zonder een plan voor de toekomst?
"Klopt. Als mens moet je alles op een rijtje hebben. Je kan geen dure kleding gaan kopen als je niet zelfvoorzienend bent. Je moet stabiliteit hebben."

Ben jij iemand die je geld graag uitgeeft aan dure kleding?
"Mijn duurste aankopen waren een horloge en een jas van 300 euro. Dus dat is niet heel bijzonder, gewoon normaal."

Wat wel bijzonder is, is dat jij elke maand 400 euro naar je moeder overmaakt om haar financieel te supporten.
“Ik ben de oudste van zes kinderen, mijn zusjes zijn nu ook klaar met studeren. We dragen allemaal ons steentje bij. Het maakt mij gelukkig dat ik mijn familie kan helpen.

Maakt geld volgens jou gelukkig?
"Leven is niet zo moeilijk, je hebt niet veel geld nodig. Het gaat erom wat je met je geld doet. Geld maakt wel veel gelukkiger als je het kan delen. Als individu kan je echt een grote invloed hebben en geld maakt dat makkelijker. Stel dat ik ooit rijk ben, zal ik niet veel aan mezelf spenderen, maar veel weggeven. Ik zou investeren in mijn omgeving."

Klinkt als een heel mooi streven. Heb jij nog iets wat je de lezer mee wil geven?
"Sommige dingen overkomen je en daar kun je niks aan doen. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je op de situatie reageert. Je kunt blijven vechten en er het beste van maken. Ondanks je leeftijd of achtergrond kun je een impact hebben. Zorg dat je alles goed voor elkaar hebt en dan kan je heel veel bereiken."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie