Money Moves

Samuel (27): "Mijn karakter levert veel meer op dan de kleding die ik draag"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Samuel (27): "Mijn karakter levert veel meer op dan de kleding die ik draag"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 32-jarige Samuel zijn verhaal.

Naam: Samuel
Leeftijd:
27
Studie:
Leisure en Events Management
Werk:
Medewerker ferrybedrijf (40 uur p/w)
Woonsituatie:
Huurwoning Lissabon
Netto-inkomen (+ bonus):
€1200
Voedselbonnen: €175
Nu op betaalrekening:
€15.000
Schulden:
€4500

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Huur (incl): €620
Sportschool: €15
Telefoon: €20
Ov ka
art onbeperkt reizen Lissabon: €30
Studieschuld:
€48

Quote

Je financiën zouden geen taboe moeten zijn, we kunnen van elkaar leren.

Samuel

Hey Samuel, leuk dat je een kijkje geeft in jouw Portugese leven. Waarom heb jij je aangemeld?
"Ik wilde een vergelijking maken met iemand die in het buitenland woont. Ik ben een open boek over mijn inkomsten en uitgaven. Ik ben ook gewoon trots op wat ik heb en hoe ik spaar. En ik verdien niet eens veel, dus het is niet om op te scheppen."

Is dat het sowieso wat normaler in Portugal om open te zijn over je financiën?
"Ja, als je solliciteert, wordt er gelijk verteld hoeveel je gaat verdienen. En mensen zijn wat opener. Ik kom zelf uit Brazilië en daar zijn ze er al helemaal open over. In de Nederlandse cultuur wordt overal zo'n geheim van gemaakt. Zelfs vrienden willen niet precies zeggen wat ze verdienen. Je financiën zouden geen taboe moeten zijn, we kunnen van elkaar leren."

Hoe ben jij in Portugal beland?
"Ik reis al zeven jaar de wereld rond en heb op verschillende plekken gewoond en gewerkt: Australië, Thailand, Amerika en Spanje. Uiteindelijk verhuisde ik voor de liefde naar Italië, maar daar was geen werk te vinden en in Portugal wel. Dus zo belandde ik hier. De langeafstandsrelatie met mijn vriendin in Italië bleek overigens niet te werken."

Wow, je hebt zoveel gereisd, dat klinkt wel als een dure hobby?
"Ja, soms dacht ik: ik wil morgen naar Singapore en dan pakte ik gewoon het vliegtuig. Zo leefde ik zeven jaar lang. Maar ik had weinig geld, ik deed alles heel low-budget. Ik leefde zo goedkoop mogelijk en ik werkte er ook bij ."

Ben je nu wel van plan om je in Portugal te settelen?
"Ja ik heb hier net een appartement gekocht en ik heb een dochter van zes maanden. Zij is mijn alles en ik wil me nu richten op een toekomst hier."

Ben je tevreden met je baan en je salaris?
"Het kan altijd hoger, maar ik weet wat het minimum salaris hier is: 600 euro per maand. Een uitkering is 400 euro. Mijn salaris ligt dus veel hoger dan dat van de gemiddelde Portugees. Ik heb wel geprobeerd om meer te kunnen verdienen, maar dat lukt niet. Zelfs een leraar verdient hier maar 900 per maand."

Hoe zit het met jouw salaris en de bonussen?
"Mijn inkomsten verschillen per maand. Om te beginnen krijg ik sowieso per gewerkte werkdag geld op een speciale voedselkaart waarmee je kunt betalen in restaurants, cafés en supermarkten. Daarnaast krijg ik elke maand een 200 euro 'language bonus' op werk, omdat ik vier talen spreek. Daarnaast krijg ik soms nog een 'weekend bonus', 'performance bonus' en 'loyalty bonus'. Voor die laatste krijg ik een keer in de drie maanden 200 euro."

Het salaris ligt in Portugal niet zo hoog als hier. Zou je daarom niet terug willen komen?
"Veel mensen vragen me dat. Ze zeggen dat het in Nederland beter is. Maar ik ben daar niet gelukkig. Mijn broer is laborant en verdient goed, maar hij kan zich in Nederland niet eens een appartement veroorloven. Terwijl mij dat in Portugal wel is gelukt. Hier zit voor mij meer toekomstperspectief en ik voel me thuis."

Ben jij een spaarder?
"Ik ben heel goed in sparen. Ik spaar graag in kleingeld. Je kunt hier niet overal in pin betalen, dus je moet wel cash hebben. Ik haal één keer in de week honderd euro uit de automaat en daarmee moet ik het doen. Als ik dan met een vijf-eurobiljet een koffie betaal, dan doe ik het muntgeld meestal in een spaarpot. Na een paar maanden heb ik dan soms wel duizend euro, zonder dat ik het geld gemist heb. Voor mij werkt dat veel effectiever dan sparen op de bank."

Jij bent dus niet iemand die veel geld uitgeeft?
"Ik heb al een jaar geen kleding gekocht, echt waar. Veel mensen vinden mooie kleren belangrijk, maar het gaat om je persoonlijkheid. Mijn karakter levert veel meer op dan de kleding die ik draag. Ik heb geen moeite om meiden te versieren met deze kleding. Het lukt me ook op mijn slippers hoor, dus ik hoef geen duur horloge. En ik houd er ook niet van."

Wat zijn je doelen en plannen voor de toekomst?
"Ik heb verschillende plannen gehad. Zo wilde ik altijd al een guesthouse openen ergens in de tropen. Maar nu ik een dochter heb, is het een beetje veranderd. Zij is mijn alles, ik wil er voor haar zijn. Als ze groot is kan ik misschien nog ergens een barretje beginnen. Maar dat kan ook in Portugal."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Nee, absoluut niet. Meer kopzorgen krijg je ervan. Dierbaren, dat maakt de mens gelukkig. Ik ben geadopteerd uit Brazilië en ik leefde daar met mijn ouders, zus en broers op straat. We hadden niks. We werden met geweld door de politie afgevoerd naar een kindertehuis en daar - zonder dat mijn ouders dat wisten - ter adoptie gesteld. Inmiddels ben ik al vaker terug geweest.
Ze leven in de middle of nowhere, zonder televisie of internet, maar ze zijn heel gelukkig. Het enige dat ze missen, is ons. Geld heeft mij ook nooit gelukkig gemaakt. De liefde die ik heb ontvangen van verschillende mensen, daar kijk ik op terug. Het liefst zou ik samen met een mooie vrouw op een eiland leven, zonder geld, gewoon leven van de natuur."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie