Money Moves

Abby (21): "Ik wil niet meer financieel afhankelijk zijn van mijn moeder"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Abby (21): "Ik wil niet meer financieel afhankelijk zijn van mijn moeder"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 21-jarige Abby haar verhaal.

Naam: Abby
Leeftijd:
21
Studie:
Schoonheidsspecialist
Werk:
Supermarktmedewerker (12 uur pw) + oproepkracht cosmeticabedrijf
Woonsituatie: Woont nog thuis
Netto-inkomen loondienst werkgever 1:
€535 euro
Studiefinanciering: €85
Nu op betaalrekening: €12,50
Nu op schoolrekening
: €50
Nu op spaarrekening:
€300
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

School: €133,56
YouTube premium: €11,99
Bioscooppas: €29,50
Telefoon: €6

Hoi Abby, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Het eerste dat me opvalt is dat je een specifieke schoolrekening hebt. Wat houdt dat in?
"Ik maak elke maand apart geld over naar die rekening, zodat ik zeker weet dat ik mijn school kan betalen."

Hoe ver ben je met je opleiding?
"Ik zit nu in mijn examenjaar. Hierna kan ik ook nog een halfjaar extra doen, dat ben ik ook van plan."

En daarna?
"Ik wil verder gaan bij het cosmeticabedrijf waar ik werk. Hopelijk kan ik daar een vast contract krijgen. Als het goed gaat kan ik misschien assistent-manager worden. Uiteindelijk hoop ik ook ooit een eigen salon te openen."

Heb je al een concreet plan hoe je dat wil bereiken?
"Op school heb ik een ondernemingsplan gemaakt. Zo kan ik zien wat ervoor nodig is om een salon te openen en wat de kosten worden. Het is vooral heel veel sparen. Dus voorlopig wil ik eerst gaan werken. Een locatie heb ik in ieder geval al. Ik mag bij mijn moeder op de bovenverdieping een salon openen. Ik hoop dat dit voor mijn dertigste lukt."

Hoe gaat het met sparen?
"Ik was eerst iemand die heel veel geld uitgaf en niet besefte hoeveel geld waard is. Aan het eind van de maand stond er vaak helemaal niks meer op mijn rekening. Door mijn huidige vriend, die heel goed met geld is, heb ik geleerd hoe ik moet sparen. Alleen omdat ik ook student ben, kan ik niet de hoofdprijs op mijn rekening hebben. Maar ja, het is al beter dan twee jaar terug."

Hoe komt het dat je eerst zo slecht met geld omging?
"Ik ben enig kind, dus ik kreeg alles wat ik wilde van mijn moeder. Zij was eigenlijk juist goed met geld, maar toen we van Engeland naar Nederland verhuisden, ging dat slechter, omdat ze ongelukkig was. Mijn moeder steunt me nu nog steeds financieel."

Wat vind je daarvan?
"Dat is heel lief van haar, maar ook lastig want ik wil wel financieel afhankelijk zijn. Ik betaal nu in ieder geval mijn eigen school en de dingen die ik zelf graag wil, zoals een bioscooppas."

Hoe ga je nu met geld om?
"Ik vind huidproducten wel heel interessant, dus ik moet erop letten dat ik daar niet teveel aan uitgeef. Ik probeer van mijn spaarrekening af te blijven."

Wat is de gekste aankoop die je ooit heb gedaan?
"Ik heb ooit heel spontaan een kleine koelkast gekocht. Ik had op internet al gezien dat er van die schattige kleine koelkastjes zijn waar je je huidproducten in kunt bewaren. Toen zag een kleine koelkast in de supermarkt staan en dacht ik: die kan ik er ook voor gebruiken. Hij is nu niet alleen gevuld met huidproducten hoor, er zitten ook ijsjes en drinken in."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Het is zo cheesy, maar nee. Ik denk dat er zoveel belangrijkere dingen in het leven zijn dan geld. Maar het maakt wel makkelijker."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie