Money Moves

Dewi (28): "Ik besef dat ik geluk heb dat ik zoveel verdien"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Dewi (28): "Ik besef dat ik geluk heb dat ik zoveel verdien"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 28-jarige Dewi* haar verhaal.

Naam: Dewi
Leeftijd:
28
Studie:
HBO Small Business (niet afgemaakt)
Werk:
Marketeer in loondienst en als zzp'er
Woonsituatie:
Huurwoning
Netto-inkomen loondienst werkgever 1:
€1250
Netto-inkomen loondienst werkgever 2:
€700
Inkomen als zzp'er bij vervoersbedrijf:
€8200
Nu op betaalrekening:
€488
Nu op zakelijke betaalrekening:
€65
Nu op spaarrekening:
€3675
Nu op zakelijke spaarrekening:
€7000
Beleggingen:
€800
Schulden:
€35000

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Huur: €1380
Energiekosten: €85
Inboedelverzekering: €13
Sportschool: €135
Duo: €200
Autoverzekering: €66
Tankpas: €300
Wegenbelasting: €55
Netflix + Spotify: €15
Zorgverzekering (jaarlijks):
€1135
Internet + telefoon: €60
Inlegpensioen belegginsverzekering:
€100

Hey Dewi, leuk dat je ons een kijkje in jouw financiën geeft. Waarop heb jij je opgegeven?
"Het valt mij op dat veel zzp'ers hard van de daken schreeuwen dat ze zelfstandig zijn om zo te kunnen netwerken. Met andere woorden: het lijkt bijna zo dat als je dat niet doet, dat je dan niet voor jezelf kunt beginnen. Maar ik ben niet een 'bossbabe' of een 'girlboss', ik heb ook geen Instagram. Ik ben gewoon Dewi en ik doe mijn ding. Maar ook als je bescheiden bent, kun je ver komen. Ik heb het gevoel dat jonge ondernemers dat niet allemaal weten."

Waarom ben jij je eigen onderneming begonnen?
"Ik dacht dat er iets mis met mij was, omdat ik steeds zo snel was uitgekeken op een baan, ondanks dat ik wel discipline en doorzettingsvermogen heb. Het zat altijd al in mijn achterhoofd om een onderneming te beginnen. Toen heb ik het maar geprobeerd en binnen anderhalve maand had ik drie opdrachten."

Je verdient een behoorlijk salaris als zzp'er, hoe heb je dat als bescheiden ondernemer voor elkaar gekregen?
"Ik ben bij een vervoersbedrijf begonnen via een detacheringsbureau. Het tempo lag niet hoog genoeg, want ik verveelde me. Toen ben ik doorgeschoven naar een andere manager. Hij vroeg mij of ik voor hem wilde blijven werken, maar dan minder uren. Dat was voor mij toen niet rendabel via een detacheringsbureau. Daarom ben ik als zzp'er in dienst gegaan. Hij deed me toen een voorstel voor een salaris en daar ben ik meteen mee akkoord gegaan."

Waarom werk je nog bij andere bedrijven als je bij het vervoersbedrijf al zoveel geld verdient?
"Wat ik bij het vervoersbedrijf doe is eigenlijk niet mijn droombaan. Daarom wil ik ook andere opdrachten doen om aan mijn skills te blijven werken. Ik besef me wel dat ik echt geluk heb dat ik zoveel verdien, maar daarmee genoegen nemen is niet mijn instelling."

Wat is dan wel jouw mentaliteit?
"Ik heb altijd veel gewerkt naast mijn studie. Echt, ik heb alle rotbijbaantjes gehad die je je maar kunt bedenken. Wat je daarvan leert is dat er veel van je wordt verwacht, ondanks dat je slecht verdient. Maar je moet je nooit ergens te goed voor voelen. Aan het begin van de coronaperiode dreigde ik ook mijn contract met het vervoersbedrijf te verliezen. Ik ben toen 's nachts als orderpicker en overdag in het magazijn gaan werken. Ik verdiende daar op een dag evenveel als ik nu per uur verdien."

Hoeveel uur per week werk je?
"Vorig jaar rond de 80 uur, maar nu ongeveer 65 uur per week. Ik sta tussen 5 uur en half 6 op en dan doe ik vaak nog het huishouden. Rond kantoortijden begin ik met werken en ik werk ook standaard een dag in het weekend. 'S avonds slaap ik meestal om 23:00 uur en 01:00 uur. Ik heb niet zoveel slaap nodig."

Hoe houd je dat werkritme vol?
"Het wordt een soort van gewoonte en levensstijl. Ik haal ook heel veel voldoening uit mijn werk. Ik ben sinds kort weer begonnen met sporten en ik merk dat hoe beter mijn conditie is, hoe makkelijker ik dit volhoud."

Heb je nog wel tijd om van het leven te genieten?
"Die vraag krijg ik bij dates ook altijd, haha. Ik kan me niet permitteren om elk weekend dronken in de club te staan, omdat ik de dag daarna vaak moet werken. Maar aan de andere kant kan ik wel mijn werk zelf inplannen. Dus als iemand spontaan wil langskomen, dan kan ik altijd even schuiven. Het enige wat niet kan, is een grote vakantie. Dat kost me teveel geld, ook omdat ik die week dan geen inkomsten heb, dus dat stel ik uit."

Hoe komt het dat jij zo hard wil werken?
"Ik heb het meegekregen van mijn ouders. Mijn vader is leraar en werkte ook nog op een avondschool. En mijn moeder is verpleegkundige en doet er thuiszorg bij. Ik ben Indisch van afkomst en bescheidenheid zit ook ingebakend. Dus het harde werken is voor mij helemaal niet raar. Daarnaast wil ik altijd overal de beste in zijn en het maximale eruit halen, dat geeft mij veel voldoening."

Ben jij een spender of een spaarder?
"Ik heb dit jaar wel veel geïnvesteerd. Zo heb ik versneld afgelost op mijn studieschuld en een nieuwe auto gekocht. Ik had eerst een Fiat, maar omdat ik door opdrachtgevers serieuzer wilde worden genomen als ondernemer heb ik nu een Audi gekocht. Daarnaast was mijn contract bij het vervoersbedrijf tussen april en augustus gestopt. Daardoor heb ik ook flink ingeleverd op mijn spaarrekening."

Waar geef jij veel geld aan uit?
"Ik hou van gemak. Ik leef bijvoorbeeld op Thuisbezorgd, omdat ik zo onregelmatig werk. En laatst heb ik spontaan een scooter gekocht, omdat ik me irriteerde aan de files in Rotterdam."

Waarom heb jij je studie niet afgemaakt?
"Ik moet alleen nog mijn scriptie inleveren, maar ik heb daar nooit tijd voor gehad. Ik wil het nog wel afmaken en een master doen, maar voor nu gaat mijn focus naar mijn eigen onderneming. Vandaar ook dat mijn studieschuld zo hoog is."

Wat zijn je doelen?
"Volgende maand ga ik praten met een boekhouder om te kijken of ik beter kan sparen, aflossen op mijn studieschuld of juist ergens in investeren. In de toekomst wil ik mijn eigen marketingbureau starten, zodat ik niet meer afhankelijk ben van één opdrachtgever."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Ik denk het niet, maar het is wel makkelijk en comfortabel."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie