FunX

Jill (18) wil advocaat worden: "Ik weet hoe moeilijk het is als je er alleen voor staat"

  1. Newschevron right
  2. Jill (18) wil advocaat worden: "Ik weet hoe moeilijk het is als je er alleen voor staat"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 18-jarige Jill haar verhaal.

Naam: Jill
Leeftijd: 18 jaar
Studie: MBO Juridisch Administratief Dienstverlening
Werk: Caissière supermarkt
Woonsituatie: Kamertraining (begeleid wonen)
Netto inkomen: €454 (inclusief zorgtoeslag)
Nu op betaalrekening: €230
Spaarrekening: €400
Schulden: Nee

Maandelijkse vaste lasten:
Zorgverzekering:
€135
Telefoon €36,50
Uitvaartverzekering: €8
WA-verzekering: €4
Totaal: €183.50

Hey Jill, tof dat we een kijkje krijgen in jouw portemonnee. Waarom wil je meedoen met Money Moves?
"Dat is eigenlijk omdat mensen die het moeilijker hebben zich misschien ook in mijn verhaal kunnen herkennen. Ik weet hoe moeilijk het is als je er alleen voor staat."

Kun jij wat meer over je situatie vertellen?
"Ik heb mijn hele leven in pleeggezinnen gewoond. Mijn moeder werd zwanger van mij toen ze 13 was. Mijn vader had direct vanaf het begin aangegeven geen contact met mij te willen. Dus ja, dat is af en toe wel moeilijk. Ik heb niemand om op terug te vallen."

Waar woon je nu precies?
"Ik zit nu een kamertraining-traject. Dat is eigenlijk een soort fase voordat je op jezelf gaat. Ik moet hier alles zelf betalen, behalve huur."

Wanneer mag je dan op jezelf gaan wonen?
"Ik heb het geld er nog niet voor. Ik moet wachten totdat ik studiefinanciering krijg. Ik ben vorige maand 18 geworden en ik krijg de eerste maand van het nieuwe kwartaal stufi. Dat zal in juli zijn. Ik krijg het maximale wat je kan krijgen: 650 euro."

Ben je blij dat je dan een plekje voor jezelf krijgt?
"Vanaf mijn veertiende zeg ik al dat ik het huis uit wil, dus ik ben er heel blij mee. Ik ben nu al aan het rondkijken, maar bij mij in de buurt is een appartement best duur. Het wordt eerder een studio denk ik."

Je moet dus eigenlijk nog wel wat sparen. Lukt dat een beetje?
"Ik ben niet blij met het bedrag dat nu op mijn rekening staat. Ik had vorig jaar al moeten beginnen met sparen. Maar ik heb altijd al moeite met sparen gehad."

Hoe komt dat?
"In het vorige pleeggezin waar ik woonde, was mijn pleegmoeder heel streng. We mochten niet veel. Toen ik eigen geld had, kocht ik alles dat ik eigenlijk niet mocht. Snoepjes bijvoorbeeld, maar ook speelgoed. Alles dat ik niet mocht, wilde ik hebben."

Wat doe je voor studie?
"Ik doe Juridisch Administratief Dienstverlener op het mbo niveau 4. Als ik hiermee klaar ben wil ik doorstromen naar het hbo en daarna naar de universiteit."

Wat wil je dan uiteindelijk worden en waarom?
"Ik wil strafrechtadvocaat worden. Mijn pleegvader is advocaat en vroeger mocht ik al met hem mee naar het kantoor. Toen is mijn interesse gewekt. Aan de andere kant wil ik ook graag aan mijn familie en anderen laten zien dat ik dit - ondanks mijn verleden - kan bereiken."

Klinkt als een duidelijk doel. Je zult alleen nog wel lang moeten studeren. Heb je er al over nagedacht hoe je dat gaat bekostigen?
"Ik wil er nog niet over nadenken. Ik weet dat het heel duur is, maar ja ik moet er maar iets op gaan verzinnen. Het liefste wil ik niet lenen, maar als het echt niet anders kan dan moet het wel. Als ik er te veel over ga nadenken, ga ik piekeren. Ik probeer er gewoon het beste van te maken."

Je werkt nu ook al best veel naast je opleiding. Vind je dat niet zwaar?
"Het is wel zwaar, maar ik heb het geld echt nodig. Nu ik een doel voor ogen heb, vind ik het minder erg om er hard voor te werken."

Heb je een bepaald salaris voor je ogen wat je later wil verdienen?
"Ik heb niet een bepaald bedrag in gedachte. Maar ik heb wel een doel. Als ik een goede baan heb, wil ik ook meer voor mijn familie gaan zorgen. Zodra dat me lukt, vind ik dat ik succes heb."

Jij hebt je hele leven in pleeggezinnen gewoond, waarom vind je het dat toch zo belangrijk om voor je eigen familie te zorgen?
"Het is vooral voor mijn broertje en zusje. Het is gewoon moeilijk om te zien dat zij het moeilijk hebben en daarom wil ik voor ze zorgen."

Heb je er vertrouwen in dat je je doel gaat bereiken?
"Ja, nu wel. Nu ik een doel heb, wil ik er echt voor vechten. Ik weet wel hoe moeilijk het is. Bij jeugdzorg en in pleeggezinnen lijkt het soms alsof er geen einde aan de moeilijke tijd komt, maar je moet blijven hopen op het beste. En je moet zelf zorgen dat het beter wordt."

Dat klinkt echt alsof je er helemaal alleen voor heb gestaan de afgelopen tijd...
"Ik ben er aan gewend, dus voor mij is het niet anders. Ik merk dat ik er wel sterker door ben geworden, bijvoorbeeld in relaties en vriendschappen. Als mensen bij me weg willen gaan, boeit me het niet meer. Eerst zou ik smeken om te blijven, maar nu heb ik andere dingen aan mijn hoofd. Ik ben helemaal gefocust."

Nog één laatste vraag: maakt geld volgens jou gelukkig?
"Ik denk van wel, omdat je met geld anderen gelukkig kan maken en kan helpen. En andere mensen helpen, maakt mij weer gelukkig."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie