Money Moves

Myrthe (19): "Ik heb geen idee hoe ik om moet gaan met geld. Mijn ouders betalen alles"

  1. Newschevron right
  2. Myrthe (19): "Ik heb geen idee hoe ik om moet gaan met geld. Mijn ouders betalen alles"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 19-jarige Myrthe haar verhaal.

Naam: Myrthe
Leeftijd: 19 jaar
Studie: MBO Pedagogisch medewerker
Werk: Stage bij een kinderopvang
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: €800 (inclusief stufi en zorgtoeslag)
Nu op betaalrekening: €230
Spaarrekening: €7.500
Schulden: nee

Maandelijkse vaste lasten:
Zorgverzekering:
€154
Totaal: €154

Hey Myrthe, tof dat we een kijkje krijgen in jouw portemonnee. Waarom wil je meedoen met Money Moves?
"Omdat ik me wel wat meer wil verdiepen in geld. Ik vind het heel lastig hoe ik met mijn geld omga. Mijn ouders hebben mij nooit iets geleerd daarover."

Oh, vertel! Op wat voor manier ben je opgevoed wat betreft geld?
"Mijn vader zegt altijd “koop maar lekker.” En mijn moeder heeft ons wel geleerd dat ik alleen dingen moet kopen als ik het nodig heb, maar daar wordt niet echt naar geleefd. Bij ons thuis wordt er heel makkelijk met geld omgegaan."

Word je dan ook verwend door je ouders?
"Als ik het vergelijk met vriendinnen wel ja. Ik had voor school een laptop nodig. Toen wilde ik gelijk de duurste laptop. Mijn ouders hebben een groot deel van die laptop betaald, de rest moest ik zelf bijleggen. Mijn vriendinnen moesten het gewoon helemaal zelf betalen."

En wat vind je daarvan?
"Het begint nu een beetje lastig te worden met vriendinnen. Ik merk dat jaloezie nu een rol begint te spelen en ik vind het moeilijk om daarmee om te gaan. Ik weet dat ik heel bevoorrecht ben dat het bij mij thuis zo is. Dus met uitgaan probeer ik dan meer te betalen, maar ja, uiteindelijk heeft dat ook niet zoveel zin."

Je krijgt nu stagevergoeding en studiefinanciering. Wat doe je met dat geld?
"Ik heb het geld wat binnenkomt helemaal niet nodig, omdat mijn ouders heel veel betalen, dus ik zet bijna alles opzij. Soms geef ik het uit aan domme dingen, maar het geeft me echt een kick als ik zie dat mijn spaarrekening zo groot is."

Gaan je ouders je nog lang blijven ondersteunen met geld?
"Ze hebben gezegd dat ze mij niet meer ondersteunen als ik klaar ben met mijn studie. Die heb ik nu bijna afgerond, dus dan moet ik ineens wel alles zelf betalen. Ik heb geen idee hoe ik dat gaan doen, daar heb ik nog geen plan voor."

Kunnen jouw ouders je daar niet bij helpen?
"Ja ik denk het wel. Mijn ouders zijn heel open over geld. Ik weet precies wat er bij hun binnenkomt en uitgaat. Ze hebben het mij alleen nooit geleerd, haha."

Waarom heb je voor de studie pedagogisch medewerker gekozen?
"Omdat ik gek ben op kinderen. Ik weet al heel lang dat ik goed om kan gaan met kinderen. Ik heb altijd al met ze willen werken. Ik zou het werk ook doen als ik er helemaal geen geld voor zou krijgen. Voor mij is het daarom het belangrijkst dat ik werk doe waar ik plezier in heb."

Maakt geld gelukkig?
"Ik denk dat je wel dingen kunt doen met geld die je gelukkiger kunnen maken."

Hoe ervaar jij dat geluk van geld zelf?
"Bij ons thuis zijn vakanties en uitjes veel extremer. Ik heb vriendinnen die in de zomervakantie zes weken thuis zitten, terwijl wij zes weken naar Amerika gaan."

Wil je nog iets kwijt?
"Ik denk dat je opvoeding niet per se iets zegt over hoe je je eigen leven uiteindelijk indeelt. Ik weet dat ik de uitjes, en weekendjes weg en vakanties zelf niet kan betalen als ik straks op mijzelf woon. Dus mijn opvoeding maakt mij denk ik niet tot wie ik ben."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie