Naar homepage
FunX

Pamela (23) geeft Frans: "Als docent heb je niet per se een slecht salaris"

  1. Newschevron right
  2. Pamela (23) geeft Frans: "Als docent heb je niet per se een slecht salaris"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 23-jarige Pamela haar verhaal.

Naam: Pamela
Leeftijd: 23
Studie: Lerarenopleiding Frans (hbo)
Werk: Docent Frans (37 uur)
Woonsituatie: Thuis
Netto-inkomen: €2600
Nu op betaalrekening: €400
Spaarrekening: €18.000
Schulden: geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Zorgverzekering: €130
Kosten auto: €90
Sportabonnement: €20
Telefoonabonnement: €40
Totaal: €280

Hoi Pamela, bedankt dat je ons een kijkje in je financiën wil geven! Waarom heb je je opgegeven voor Money Moves?
"Ik wil laten zien dat je als docent niet per se een slecht salaris hebt. En er staat iets moois tegenover het werk dat je doet."

Ben je tevreden over je salaris?
"Ja, voor een 23-jarige is het een mooi bedrag. Je begint in schaal 1 en gaat elk jaar weer een schaal omhoog met je salaris."

Hoe is het om voor de klas te staan?
"Het is helemaal geweldig. Ik hou echt van mijn vak. Frans is mijn passie. Ik vind het dan ook heel leuk om leerlingen enthousiast te maken voor een taal die normaal niet zo geliefd is."

Aan welke klassen geef je les?
"Ik geef les op de onderbouw van een havo/vwo-school."

Waar komt die passie voor de Franse taal vandaan?
"Mijn passie komt deels vanuit mijn achtergrond: ik ben Libanees. Ik ben in Nederland geboren, toen naar Libanon verhuisd en daar een paar jaar naar school gegaan. Aangezien het vroeger een Franse kolonie was krijg je nu nog steeds vanaf groep 1 Frans. Toen ik naar Nederland verhuisde, kon ik vloeiend Frans. Maar toen ik hier verder naar de basisschool ging ben ik alles weer vergeten. Gelukkig kwam dat op de middelbare school weer goed toen ik weer Frans kreeg."

Hoe heb je uiteindelijk je baan van het Frans gemaakt?
"Na de middelbare school wilde ik mijn Frans nog een niveau opkrikken. Ik deed de lerarenopleiding Frans en ging zes jaar lang elke zomer naar Frankrijk om te werken. Ik deed de bediening in een Vlaams restaurant in Zuid-Frankrijk. Gelukkig was er in mijn opleiding de ruimte om elk jaar een paar maanden in Frankrijk door te brengen."

Heb je nu het hoogste niveau bereikt of kun je nog meer leren over de Franse taal?
"Ik ga volgend jaar een hbo-master doen, zodat ik ook de bovenbouw les mag geven. Daarna heb ik ook nog de ambitie om Franse taal en letterkunde te studeren op de universiteit."

Kan dat allemaal wel naast je werk?
"Het mooie aan het onderwijs is dat je studieverlof krijgt. Je doet studeert dan een dag in de week en krijgt dus eigenlijk betaald om te studeren. Je krijgt ook nog een lerarenbeurs die het collegegeld, studiemateriaal en de reiskosten dekt."

Wat zijn je doorgroeimogelijkheden binnen het onderwijs?
"Dat ik op de bovenbouw les mag geven. En daarnaast zijn er nog allemaal taken die je ernaast kan doen, zoals feestjes of uitjes organiseren, leerlingen begeleiden, vertrouwenspersoon zijn. Ik heb zelf heel veel doelen. Sowieso wil ik dus mijn master afronden, maar ik wil ook sectievoorzitter van groep Frans worden, een nieuwe lesmethode Frans ontwikkelen, en in de toekomst lijkt het me leuk om teamleider te zijn."

Er is altijd een vooroordeel dat voor de klas staan heel zwaar is, veel leraren raken overspannen. Wat vind jij daarvan?
"Als startende docent heb ik geleerd om 'nee' te durven zeggen. Ook is het belangrijk om grenzen te stellen voor jezelf. Nu de lessen online zijn via Teams kunnen leerlingen mij 24 uur per dag bereiken. Als iemand me 's avonds 8 uur een berichtje stuurt, moet ik denken: nee, ik reageer morgen wel. Daarnaast moet je goed kunnen plannen: wanneer bereid je je lessen voor en wanneer kijk je na. Als het echt niet meer gaat moet je dat gewoon aangeven, er zijn altijd docenten die je kunnen helpen. Daarnaast hoef je als startende docent niet per se fulltime te werken. Je krijgt namelijk het eerste jaar 20% starterskorting. En het tweede jaar 10%. Dat wil zeggen dat je 0,8fte kan werken, maar wel betaald krijgt als een fulltimer. Dit moet burn-out voorkomen bij startende docenten."

Hoe is het om nu - in de coronaperiode - digitaal les te moeten geven?
"Ik vind het zelf niet zo leuk. Ik heb soms het gevoel dat ik tegen een muur praat. Als ik uitleg geef en een vraag stel, dan krijg ik gewoon geen antwoord terug. Soms benader ik leerlingen individueel en ook dan krijg ik geen reactie. Het is heel moeilijk om ze te motiveren. Ik heb ook mentorleerlingen die aangeven in slaap te vallen tijdens de les. Of ondertussen gewoon FIFA spelen."

Heb jij wel eens lastige leerlingen?
"Ik heb heel vaak lastige leerlingen. Dat komt ook doordat ik nog jong bent en ze mij niet serieus nemen. En ik geef ook nog eens Frans, wat ook niet iedereen leuk vindt."

Hoe pak jij hen aan?
"Ik ga met hen in gesprek. Wat is de reden achter het gedrag? Meestal begin ik gewoon te kletsen over van alles en dan kom je vanzelf wel op een punt dat de leerlingen uitlegt waarom hij of zij zo doet. Bijvoorbeeld omdat de leerling stoer wilde doen of het vak echt niet leuk vindt. Ik denk niet dat je een strenge docent moet zijn die zegt: jij moet naar mij luisteren. Je moet open minded zijn en openstaan voor feedback."

Je verdient 2600 euro netto en hebt nog weinig vaste lasten. Probeer je nu zoveel mogelijk te sparen?
"Ik spaar op dit moment 1500 euro per maand. Maar ik geef het ook uit. Ik hou heel erg van shoppen, dus ik koop veel kleding. Soms goedkoop, maar soms ook merkkleding. Deze maand heb ik bijvoorbeeld schoenen van Louis Vuitton gekocht. Soms moet je jezelf verwennen. Nu kan het nog."

Maar je hebt ook een mooi bedrag gespaard. Waar spaar je nu voor?
"Ik heb net een huis gekocht met mijn vriend, een nieuwbouwproject. Over ongeveer een jaartje is het klaar. Dus we zijn nu aan het sparen voor onze inboedel.

Maakt geld volgens jou gelukkig?
"Het is cliché, maar ik denk dat het het leven wel makkelijker maakt. Gelukkiger niet. Maar als je net als ik uit een gezin komt die het niet breed heeft gehad, dan is het wel fijn dat je zekerheid kan bieden als je je eigen gezin gaat stichten."

En bij welk bedrag heb je volgens jou dan 'zekerheid'?
"Je moet in ieder geval boven modaal verdienen. Ik denk dat je als stel gezamenlijk zo'n 6000 euro moet verdienen. Dat biedt veel mogelijkheden."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie