Money Moves

Rosie (25): "Ik belde huilend mijn school op dat ik niet kon betalen"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Rosie (25): "Ik belde huilend mijn school op dat ik niet kon betalen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 25-jarige Rosie* haar verhaal.

Naam: Rosie
Leeftijd:
25
Studie: Bedrijfskunde
Werk: IT-Consultant (40 uur p/w)
Woonsituatie: Samenwonend met vriend
Netto-inkomen: €2500 + Leaseauto + Oproepvergoeding
Nu op betaalrekening: €450
Gezamenlijke rekening vriend: €300
Gezamenlijke spaarrekening: €700
Spaarrekening: €250
Renovatie-spaarpot: €300
Vakantie-spaarpot:
€200
Schulden: €30000

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Gedeeld met vriend
Huur: €750
G/w/L:
€158
Verzekeringen:
€80
Internet:
€45
Netflix:
€14
Spotify:
€10
Disney+:
€7
HelloFresh:
€200

Privé

Personal body plan: €60
Telefoon: €24
Verzekeringen: €160
Ondergoedabbonnement: €10
Staatslotterij: €15

Hoi Rosie, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Waarom heb jij je aangemeld?
"Iedereens financiële situatie is anders, en ik wil laten zien hoe het mij is gelopen. Ik heb geluk gehad. Ik heb een achtergrond waarbij mijn ouders geen goed inkomen hadden. Mijn vriend, die is geëmigreerd naar Nederland, had ook niks. Vanuit niets heb ik toch iets weten op te bouwen. Ik heb geen leningen meer lopen, heb nu altijd geld over, ik help mijn vrienden nu ook wanneer zij krap zitten. Als je in de shit zit, kan het nog goedkomen. Het gaat gelukkig nu lekker."

Maar dat is dus wel eens anders geweest?
"Ik was 17 toen ik klaar was met de middelbare school. Op dat moment ging het niet goed tussen mij en mijn ouders, dus ik dacht: ik moet het huis uit. Ik had niet veel geld en ik kon dus ook niet bij mijn ouders aankloppen, daarom leende ik maximaal bij. Daarnaast werkte ik toen 16 uur in de week in de horeca. In het begin ging het nog redelijk, maar toen ging het fout. Ik stond duizend euro in het rood en ik had een flinke creditcardschuld."

Hoe kwam dat?
"Ik voelde de druk om met mijn vrienden uit te gaan en ik wilde er ook leuk uitzien. Maar als je zoveel geld uitgeeft, terwijl je dat niet hebt, dan kom in je in de min terecht. Achteraf heb ik spijt van bepaalde dingen die ik heb gedaan, maar ja ik heb het ook leuk gehad."

Waar heb je bijvoorbeeld spijt van?
"Van de dure sieraden die ik heb gekocht. Ik had het geld eigenlijk niet, maar ik vond het gewoon mooi."

Wat was je dieptepunt?
"Op een gegeven moment heb ik huilend mijn school opgebeld omdat ik niet kon betalen: ik had het geld gewoon niet. Toen dacht ik: dit kan niet meer. Dat was ook meteen de omschakeling. Ik ben toen teruggegaan naar mijn ouders, dat was in de laatste maanden van mijn studie."

Hoe heb je je geldzaken weer op orde gekregen?
"Ik bleef doorlenen, zodat ik alles terug kon betalen. Daarnaast begon ik keihard te werken. Ik liep fulltime stage, werkte aan mijn scriptie en werkte daarnaast nog. Ik was bijna nooit meer thuis, ik was alleen maar bezig met alles af te betalen, zodat ik met een schone lei kon afstuderen."

Kon je toen meteen een baan vinden?
"Nadat ik afgestudeerd was kon ik gelijk aan de slag bij het bedrijf waar ik stageliep. Na de eerste maand heb ik ook meteen een eigen woonplek gevonden en kon ik weer weg bij mijn ouders."

Inmiddels werk je alweer een paar jaar als IT-consultant. Wat houdt die baan in?
"Ik werk voor een internationaal softwarebedrijf. Het systeem dat zij hebben bedacht, beheer ik, en daarvan analyseer ik de resultaten van de klanten. Ieder kwartaal ga ik in gesprek met diverse klanten waar ik verantwoordelijk voor ben. Met deze klanten bespreek ik niet alleen de resultaten, maar ook de mogelijke verbeteringen. Als er dan iets aangepast moet worden, dan ben ik daar ook verantwoordelijk voor."

Bevalt het?
"Ja, zeker. Het is veel leuker dan je misschien verwacht. De combinatie van business en IT is geweldig. Ik heb dus het menselijke aspect met klanten, en het technische met het systeem. Veel mensen denken dat het saai werk is waarbij je alleen maar achter de computer zit, maar het is heel leuk om resultaat te zien als je aan iets bouwt. Daarnaast ben ik regelmatig naar het buitenland geweest om met de klanten daar te praten. Ik haal daar veel plezier uit."

En qua salaris?
"Ja, bruto verdien ik zo'n 3700, maar netto is dat wat minder, omdat ik een leaseauto heb. Wel fijn dat ik mijn eigen auto mocht uitkiezen en dat ik een tankpas heb, dus ik maak me om kosten voor mijn auto geen zorgen. Daarnaast krijg ik eens in de 6 weken ongeveer een vergoeding, omdat ik back-up diensten draai voor klanten in andere landen met andere tijdzones."

Hoe ga je nu met je geld om, ben je nog steeds zo'n big spender?
"Ik geef wel minder geld uit aan dure sieraden of kleding. Ik houd nog steeds van geld uitgeven, maar ik ben veel verantwoordelijker met geld. Ik hou nu mijn inkomsten en uitgaven goed bij. Daarnaast heb ik verschillende spaarpotjes. Eerder heb ik een nieuwe telefoon gekocht, en we zijn vorige week op vakantie geweest en daar hebben we wel veel geld aan uitgegeven. We zijn ook bezig met een nieuwe inrichting van ons huurhuis, dus nu staat er niet zoveel geld op mijn spaarrekening. Maar ik heb het gewoon goed, als ik een nieuwe vloer nodig heb, kan ik het kopen. Dat was een paar jaar geleden wel anders."

Jullie wonen nu in een huurhuis, zijn jullie al aan het kijken om iets te kopen?
"We twijfelen of we verder gaan investeren om dit huis naar onze wens te maken of dat we gaan sparen om een huis te kopen. Maar met mijn studieschuld is het lastiger om een hypotheek te krijgen. We zitten nu in een sociale huurwoning met vier slaapkamers, dus hier kunnen we voorlopig wel blijven wonen, ook als we kinderen zouden krijgen. Op dit moment zijn we gewoon aan het genieten. We nemen onze tijd: go with the flow."

En wat zijn je plannen wat betreft je carrière? Wil je voorlopig nog in de IT-sector blijven werken?
"Ja, ik hoop dat ik binnen dit bedrijf promotie maak en groei in salaris. Aan de andere kant heb ik een baan met veel verantwoordelijkheid. De werkdruk brengt veel stress met zich mee. Dus ik weet niet of ik dit voor altijd wil doen. Het lijkt me ook leuk om op een middelbare school iets met IT-vakken te doen. Dan kan ik er ook voor zorgen dat er meer vrouwen in de IT-sector belanden."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Ik denk het niet. Je kan net zoveel plezier hebben met weinig geld. Op vakantie gaan is leuk, maar een avondje op de bank een film kijken kan net zo leuk zijn. Geen geldstress maakt je wel gelukkiger, dat kan je van mij aannemen. Geef dus alsjeblieft geen geld uit als je dat niet hebt."​

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie