Money Moves

Michelle (20) spaart zo veel mogelijk: "Ik ben niet van plan om in Nederland te blijven"

  1. Newschevron right
  2. Michelle (20) spaart zo veel mogelijk: "Ik ben niet van plan om in Nederland te blijven"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 20-jarige Michelle haar verhaal.

Naam: Michelle
Leeftijd: 20
Studie: Hbo Pedagogiek
Werk: Studentenbaan bij supermarkt als leidinggevende (12 uur p/w)
Woonsituatie: Ouders
Netto-inkomen: €800
Oppassen/bijles inkomen: ± €300
Stagevergoeding: €170
Zorgtoeslag: 104
Nu op betaalrekening: €160
Spaarrekening: €11.000
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Autoverzekering: € 75
Zorgverzekering: €136
Netflix: 10 euro
Sport: €15

Hoi, Michelle waarom heb jij je opgegeven voor Money Moves?
"Omdat ik wil laten zien dat je met een jonge leeftijd ook veel geld op de bank kan hebben door je eigen verdiensten."

Die 11.000 euro op je spaarrekening heb je dus zelf gespaard?
"Ja, ik ben al vroeg begonnen met werken. Ik werk al sinds mijn twaalfde voor een baas in de kassen. Dat heb ik tot mijn achttiende gedaan. Nu werk ik zo'n twaalf uur per week in de supermarkt. Ook heb ik daarnaast altijd veel opgepast en bijles gegeven."

Hoe combineer je het allemaal met je studie?
"Ik heb nu drie dagen in de week les en ik loop twee dagen stage op een mbo-school. Maandag en dinsdag geef ik in de avond bijles, en dat is ook meteen mijn oppasadres. De jongsten liggen op bed en de oudste geef ik les. De rest van de week werk ik in de avond en in het weekend in de supermarkt. Omdat ik veel thuis les krijg door corona heb ik ook vaak de ochtenden vrij, dan probeer ik ook te werken als oppas of in de supermarkt."

Dat klinkt als een heel druk schema?
"Ik vind het niet zwaar. Ik ben veel bezig en veel weg, maar ik vind het fijn om een drukke agenda te hebben. Zondag voer ik geen zak uit."

Waarom heb je voor de opleiding pedagogiek gekozen?
"Met pedagogiek kun je zoveel kanten op dat je nooit verveeld kunt raken. Dat sprak me wel aan en het bevalt ook heel goed."

Heb je al een idee wat je na je studie wil doen?
"Ik wil doen wat ik nu doe: op een mbo-school werken. Ik ben nu studiebegeleider, maar ik wil na mijn opleiding nog een docentenopleiding doen, zodat ik ook voor de klas kan staan."

Hoe belangrijk is geld voor jou in een baan?
"Ja het is belangrijk, maar ook weer niet. Ik moet het wel goed naar mijn zin hebben. Er zijn onderwijsinstanties die jou niet het volledige salaris bieden dat jij zou moeten ontvangen op basis van je diploma's en certificaten. Daar zou ik wel op letten, want soms kan het tot wel 900 euro schelen."

Heb je al een idee wat jij ongeveer zou verdienen in dit werkveld?
"Ik weet nog niet precies wat de norm is, maar een salaris bij een mbo-instantie kan oplopen tot 3500 euro bruto in de maand. Daar zou ik wel naartoe willen werken als de werkplek mij bevalt. Maar dan zou ik ook nog meer cursussen moeten doen."

Heb je op dit moment een specifiek spaardoel?
"Ik heb verschillende potjes. Een potje voor een motor, een potje voor reizen en een potje voor een reisbus. Daarnaast ben ik begonnen met een potje voor mijn pensioen. Mijn oom is nu met pensioen, maar omdat hij heel lang geen pensioen had opgebouwd, moet hij nog veel eigen geld bijleggen. Dus ik ben er ook maar alvast mee begonnen."

Geef je ook nog geld uit of gaat alles naar je potjes?
"Ja, uitgeven kan ik ook wel heel erg goed hoor! Vooral aan grote dingen, zoals een motor of een auto, dingen waar ik iets aan heb. Een nieuwe tas interesseert me niks, maar reizen, festivals en weekendjes weg wel. Herinneringen met vrienden zal je altijd blijven houden."

Je houdt dus wel heel erg van reizen?
"Ja, ik ga zo'n tien keer per jaar weg. Al het geld dat ik verdien met bijles geven en oppas, doe ik in een spaarpot en aan het einde van het jaar maak ik die open. Dan heb ik meestal zo'n 3000/4000 euro gespaard en daarvan ga ik op vakantie. Als het niet genoeg is, gebruik ik het geld op mijn spaarrekening."

Is dat iets wat je in de toekomst ook wil blijven doen?
"Ik ben niet van plan om in Nederland te blijven wonen. Ik heb al eens voor stage in het buitenland gewoond en dat beviel me wel. Als ik klaar ben met mijn studie wil ik nog een paar jaar werken en dan zie ik wel waar het vliegtuig me brengt."

Wat is jouw financiële advies aan degene die dit leest?
"Je kunt altijd sparen, ongeacht wat er binnenkomt. Ik ben ook begonnen met een inkomen van 100 euro in de maand, waarvan ik dan 75 euro opzij legde."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Geld maakt het leven een stuk makkelijker. Maar je zult er niet per se gelukkig van worden, dat verschilt per persoon. Zonder vrienden en familie om je heen, denk ik dat je dan niet gelukkig bent."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie