Money Moves

Anouk (22) kreeg geen financiële steun: "Ik moest alles zelf sparen om uit huis te kunnen gaan"

  1. Newschevron right
  2. Anouk (22) kreeg geen financiële steun: "Ik moest alles zelf sparen om uit huis te kunnen gaan"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 22-jarige Anouk* haar verhaal.

Naam: Anouk
Leeftijd: 22 jaar
Studie: MBO-4 Doktersassistente
Woonsituatie: Alleenwonend
Netto inkomen: €1.665
Nu op betaalrekening: €1.400
Spaarrekening: €2.000
Schulden: Ja, een studieschuld van €1.000

Maandelijkse vaste lasten

Huur: €420
Zorgverzekering: €125
Telefoon: €37,50
Auto (benzine + verzekering): €200
Spotify: €10
Netflix: €12
Gym: €20
Videoland: €9
Totaal: €833,50

Hey Anouk, waarom wil je met deze rubriek meedoen?
"Omdat ik aan andere jongeren wil meegeven dat het best moeilijk is om op jezelf te wonen. Ik ben veel geld kwijt aan mijn huur, en daar komen de kosten van de energierekening, belastingen enzo nog bij. Daar moet je je van tevoren heel bewust over zijn."

Ben je blij met het salaris dat je hebt?
"Ja ik mag niet klagen want ik ben pas een jaar afgestudeerd. Maar omdat ik hoge vaste lasten heb, en veel uitgeef aan mijn boodschappen, houd ik bijna niets over om te sparen."

Wat zou je liever willen verdienen?
"Ik ben van plan om een andere opleiding te doen, waar ik ook bij ga werken. Dus voorlopig blijf ik hetzelfde verdienen. Maar met die nieuwe opleiding als anesthesie-medewerker, ga ik uiteindelijk wel €900 per maand meer verdienen."

Waarom wil je toch weer terug naar school?
"Na een jaar werken, wil ik verder. Ik heb zin in meer afwisseling in mijn leven."

Waarom wilde je doktersassistente worden?
"Ik wilde in de zorg maar ik wilde niet andere mensen wassen en aankleden. En ik ben heel goed in plannen dus dan is doktersassistente een betere keuze dan verpleegkundige."

Je woont sinds september op jezelf. Hoe ging de eerste tijd?
"Moeilijk. Ik kom uit een pleeggezin en daardoor heb ik nooit een financiële buffer gehad die ouders in mijn omgeving vaak meegeven aan hun kinderen als ze uit huis gaan. Ik moest alles zelf sparen en dat was best lastig want ik ben ook een shop-a-holic."

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen uiteindelijk?
"Ik kon gelukkig wat geld lenen van mijn vriend toen ik op mijzelf ging wonen. Dat heb ik daarna snel afbetaald natuurlijk."

Wat heb je tot nu toe geleerd van op jezelf wonen?
"Dat ik echt veel bewuster met mijn geld moet omgaan. Ik heb nu eindelijk alles klaar voor mijn huis, dus ik kan nu echt beginnen met sparen. Omdat ik echt 20 verschillende verzekeringen heb, ga ik ook kijken of ik daar wat van kan samendoen met mijn vriend."

Hoezo heb je zoveel verzekeringen?
"Die heb je gewoon nodig. Ik heb inboedelverzekering, WA verzekering, maar ook al een overlijdensverzekering want ik wil niet dat anderen dat voor mij moeten betalen als ik doodga."

Je bent dus ook al heel erg met je toekomst bezig.
"Ja. Mijn biologische moeder heeft heel erg in de schulden geleefd. Daarom vind ik het niet fijn om bij anderen in het krijt te staan, of dat ik zelf niks gedaan krijg."

Ben je een spaarder of spender?
"Een spender toch wel. Omdat ik heel erg van winkelen houd, en ook van koken en bakken. Ik reken altijd €200 per maand uit voor mijn boodschappen maar daar zit ik vaak overheen. Ik vind het leuk om luxere dingen te kopen, voor als vrienden langskomen. Ik bak taarten, gebak of ik maak zelf sushi."

Wat is het duurste dat je ooit hebt gekocht?
"Een paar schoenen van €200. Dat valt dus nog wel mee. Ik ben niet zo van de designerkleding."

En hoeveel spaar jij per maand?
"Ik probeer €300 maar het is vaak €200."

Maakt geld gelukkig?
"Nee, maar het is wel handig om te hebben."

Wat is jouw tip voor mensen die op zichzelf willen gaan wonen?
"Dat je van tevoren goed moet nadenken over waar je allemaal geld aan moet uitgeven als je op jezelf gaat wonen. Wees je bewust van de verzekeringen die je moet afsluiten, zodat je bijvoorbeeld beschermd bent tegen brand of als je schade aanricht. En spaar goed. Probeer elke maand iets opzij te zetten, al is het maar €100 en kom daar dan echt niet aan."

*De naam van Anouk is gefingeerd. Echte naam bij redactie bekend.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie