Money Moves

Emma (23): "Ik heb nog geen idee wat voor salaris ik kan eisen"

  1. Newschevron right
  2. Emma (23): "Ik heb nog geen idee wat voor salaris ik kan eisen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 23-jarige Emma haar verhaal.

Naam: Emma
Leeftijd: 23
Studie: Bachelor Engelse Literatuur & Master Cultural History in Engeland
Werk: Werkzoekende + klein bijbaantje als bijlesdocent (ongeveer 4-6 uur)
Woonsituatie: Huishoppende
Netto-inkomen: €300-400
Zorgtoeslag: €90
Nu op betaalrekening: €1500
Spaarrekening: €2300
Schulden: €60.000

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Huur: €400 euro (volgende huis €800 euro)
Zorgverzekering: €112
Telefoon: €25
Netflix: €5
Spotify: €4

Hoi, Emma waarom heb jij je opgegeven voor Money Moves?
"Ik vond het eigenlijk heel erg leuk om te zien dat dit soort verhalen naar voren komen via FunX. Ik vind het jammer dat we niet zoveel over geld praten en dat over geld praten vaak gênant is. Het is goed om een boekje open te doen."

Hoe zit dat bij jou dan?
"Ik vind het ook awkward om erover te praten. Ik ben iemand die snel dingen voorschiet en het dan moeilijk vind om het terug te vragen. Ik merk dat ik ook niet zoveel verstand heb van salarisonderhandelingen of hoe je je geldzaken het beste kunt inrichten."

Wat vind jij ervan dat er zo'n taboe op geld rust?
"Alles draait om geld. Zonder geld word je buitengesloten in de maatschappij. Raar dus dat we er zo panisch over doen."

Wat moet er volgens jou veranderen om het taboe te doorbreken?
"Er wordt op scholen zoveel gepraat over een vervolgopleiding, maar het geldaspect zit er niet bij. Er zijn natuurlijk wel bepaalde stereotiepe banen waarbij bekend is dat je veel of minder verdient, maar van heel veel banen is het onbekend. Het idee wordt geschept dat je beter wordt betaald na een studie op de universiteit, maar uiteindelijk hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Soms is een mbo- of hbo-opleiding veel fijner, omdat het gerichter is. Zelfs toen ik al ver in mijn studie zat, had ik nog geen idee wat voor uitzicht ik had op een baan en met welk salaris."

Waarom heb jij ervoor gekozen om jouw studies in Engeland te doen?
"Ik ben daarheen gegaan, omdat de studiefinanciering hier werd afgeschaft. Ik dacht: als ik dan toch een schuld ga maken, dan maar iets wat het waard is. Ik droomde er al mijn hele leven van om in Engeland te studeren. Het collegegeld ligt daar een stuk hoger, zo'n 10.000 euro per jaar, maar ik zat in Liverpool en daar is het leven wel goedkoper dan in Amsterdam. Ik heb nu trouwens als nog een even hoge schuld als veel mensen die ik ken die in Nederland hebben gestudeerd."

Je hebt op dit moment geen vaste baan, hoe zit dat precies?
"Ik zoek iets in de culturele sector, maar dat is erg lastig, omdat er veel mensen opeens werkloos zijn geworden en de eisen voor banen dus hoger zijn. Ze kunnen vragen wat ze willen, want er zijn toch zoveel mensen op zoek."

Heb je niet overwogen om iets compleets anders te doen?
"Jawel, ik ben nu bezig met een bijbaan bij de GGD om coronatesten in te plannen. Niet iets wat ik wil doen, maar het betaalt voorlopig de rekeningen. Omdat er wel wat geld binnenkomt en ik mijn laatste studielening opzij had gezet, kan ik het financieel gezien nog wel even volhouden."

En hoe zit het met je woonsituatie?
"Momenteel verblijf ik in huizen die tijdelijk verhuurd worden. Ik ben wel op zoek naar iets vasts, maar om een huis te kunnen vinden, moet je een baan hebben. De huizensituatie is zo slecht voor jongeren. Ik sta al zes jaar op de lijst voor een sociale huurwoning, maar dat is nog te kort, dus ik ben op de vrije sector aangewezen. Maar als je dat legaal wil huren, moet je vaak 3 keer de huur verdienen. Als starter zit je echt vast. Daarom moet je vaak illegaal iets huren via onderhuur, maar dan heb je weer geen rechten."

Je bent nu afgestudeerd, hebt nog geen werk, geen vaste woonplek en een schuld van €60.000. Hoe denk je daarover?
"Als student word je in zekere zin aangemoedigd om de beste tijd van je leven te hebben. Door het lenen lijkt het alsof je zoveel geld te spenderen hebt. Je bent dus aan de ene kant arm, maar aan de andere kant rijk. Nu ik afgestudeerd ben en opeens geen lening meer heb, moet ik best wel wennen. Het is erg stressvol, maar ik leer ook hoe ik creatief met de situatie om kan gaan."

Hoe dan?
"Ik ben bewust bezig met waar ik goedkoop boodschappen kan doen. Dat kan ook lastig zijn, want soms clasht het met mijn eigen normen en waarden. Ik probeer namelijk wel redelijk ethisch boodschappen te doen. Ik wil niet bijdragen aan uitbuiting door mensenhandel, kinderarbeid of dierenmishandeling. Af en toe moet ik me er toch bij neerleggen. Ik denk dan altijd maar: zodra er meer geld binnenkomt, ga ik het beter doen. Daarnaast heb ik ook 'nee' leren zeggen. Ik hou ervan om met vrienden ergens koffie te drinken, maar af en toe kan het gewoon niet."

Wat zijn je toekomstplannen?
"Uiteindelijk is het mijn grote droom om terug de academische wereld in te gaan en mijn PhD te halen op de universiteit. Maar daarvoor... geen idee. Ik heb ook nog steeds geen idee wat ik kan verwachten qua salaris."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Ik denk vooral dat geen geld hebben je ongelukkig kan maken. Ik denk niet dat geld de enige factor is, maar het draagt er wel aan bij."

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie