Money Moves

Nima (17): "Ik kan slecht sparen en ben altijd degene die trakteert"

  1. Newschevron right
  2. Nima (17): "Ik kan slecht sparen en ben altijd degene die trakteert"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 17-jarige Nima zijn verhaal.

Naam: Nima
Leeftijd: 17
Studie: Juridisch administratieve beroepen niveau 4
Werk: Administratief medewerker bij een kozijnenbedrijf
Woonsituatie: Bij ouders
Netto-inkomen: Rond de €700
Nu op betaalrekening: €270
Spaarrekening: €0
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN
Spotify: €5
NPO Start: €3
Sportschool: €25
Etentjes: Rond de €280
Kleding: €200
Totaal: €513

Hoi Nima, leuk dat je mee wil doen aan Money Moves. Het eerste dat opvalt is dat je naast je studie werkt als administratief medewerker bij een kozijnen bedrijf. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen op jonge leeftijd?
"Door mijn vader, want het is mijn vaders bedrijf. Eerst werkte ik twee jaar lang bij de Dekamarkt, maar ik was te duur voor een vast contract. Dus daarom ging ik bij mijn vader in dienst."

Tof! Jongeren kunnen denk ik alleen maar dromen van het bedrag dat jij per maand verdient. Hoeveel dagen per week werk je ongeveer?
"In de vakanties werk ik fulltime en op zaterdagen maak ik schoon. School begin natuurlijk weer volgende week dus ik denk dat ik dan drie dagen ga werken. Dat is ongeveer 24 á 30 uur per week."

Wow, dat zijn wel veel uren naast je opleiding. Merk je dat je door je bijbaantje dan ook verschilt van andere leeftijdsgenoten?
"Ja. De ander spaart natuurlijk wat beter. Ik kan niet sparen. Ik stel altijd voor om lekker uit eten te gaan en zij letten wat meer op hun centjes. Soms ben ik iets te gul."

Je bent dus echt een levensgenieter. Kun je dan ook zeggen dat je meer een spender bent dan een spaarder?
"Ja heel erg. Ik ben sowieso een spender."

En is dat een bewuste keuze? Of zou je wel graag willen sparen?
"Ik wil het wel heel graag. Maar dan komt het op het moment aan en dan denk ik: ik zit deze dag ook wel uit en ik spaar later wel. Uiteindelijk kan ik dan niks meer sparen. Ik ben laatst 12 dagen naar Cherso gegaan met vrienden. Daar heb ik ook niet voor gespaard. Ik had 130 uur gewerkt en van dat salaris heb ik mijn vakantie betaald."

Ah zo! Zijn er dan wel dingen die je op je verlanglijstje hebt staan?
"Ja, als ik echt voor iets zou willen sparen dan is het voor de iPhone 11."

Zijn de mensen in je directe omgeving bewust van het feit dat je sparen lastig vindt?
"Ja tuurlijk! Mijn moeder zegt altijd dat ik mijn geld aan haar moet geven, zodat zij het voor mij kan wegleggen en ik het niet ga uitgeven. Zo heb ik aan het einde van het jaar een groot bedrag gespaard. Dat heb ik een tijdje gedaan en dat werkt wel om eerlijk te zijn. Ik stortte altijd op payday zo'n 25 procent van mijn salaris naar mijn ouders. Bij vrienden ben ik wel gauw degene die trakteert als ze bijvoorbeeld geen geld hebben om een drankje te doen. Ik ben daar wel iets strenger in geworden, want voorheen trakteerde ik veel gemakkelijker."

Nog een laatste vraag: maakt geld jou gelukkig?
"Lastige vraag. Ja, het laat me wel genieten. Dus het maakt me wel wat gelukkiger."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie