FunX

Simon (25): "Het is belangrijk om goed na te denken wat je met je verdiende geld wil doen"

  1. Newschevron right
  2. Simon (25): "Het is belangrijk om goed na te denken wat je met je verdiende geld wil doen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 25-jarige Simon* zijn verhaal.

Naam: Simon
Leeftijd: 25
Studie: Hbo Bedrijfskunde
Werk: TV planner
Woonsituatie: Bij ouders
Netto-inkomen: €1850
Voetbalpremie: €250 (gemiddeld)
Zorgtoeslag: €78
Nu op betaalrekening: €1200
Spaarrekening: €28000
Beleggersrekening: €2500
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN
Zorgverzekering: €117
Spotify: €7,50
Telefoonkosten: €51
Fitness: €25
Totaal: €200,50

Hoi Simon, leuk dat je mee wil doen aan Money Moves. Het eerste dat opvalt is dat je een 'TV Planner' bent. Wat houdt dat in?
"Ik werk in de televisiebranche als inplanner van commercials. Elke dag moeten wij zorgen dat de budgetten die alle adverteerders neerleggen voor een maand goed verdeeld worden. Als een bepaalde adverteerder bijvoorbeeld 30000 euro heeft betaald, dan krijgen ze daar een aantal spotjes voor die evenredig over de maand verdeeld moeten worden."

Hoe ben je bij deze baan terechtgekomen?
"Ik zocht na mijn studie werk en ik zag deze vacature voorbijkomen. Het leek me wel leuk. Een kennis van me werkte daar al en heeft een goed woordje gedaan."

Ben je tevreden met je salaris?
"Niet echt. Ik doe deze baan vooral omdat het een mooi bedrijf is met veel doorgroeimogelijkheden. Maar ik ben ook alvast voorzichtig om me heen aan het kijken."

Wat zou je dan willen doen? Met jouw opleiding in bedrijfskunde kun je waarschijnlijk heel veel kanten op?
"Ik vind het leuk om met mensen in contact te zijn. Dus in de media of in een sportrichting lijkt me interessant. Het is voor mij altijd moeilijk geweest om te omschrijven wat ik later wil doen. Ik kijk wel wat er op mijn pad komt. Daarom had ik ook die opleiding gekozen: je kan er inderdaad meerdere kanten mee op. Ik weet dat ik ver wil komen, maar hoe en waar...dat is nog moeilijk uit te stippelen."

Ondanks je salaris, heb je wel al een mooi bedrag op je spaarrekening staan. Heb je dat zelf gespaard?
"Ja, ik heb het geld zelf gespaard. Dat gaat best makkelijk als je thuis woont en weinig vaste lasten hebt. Ik heb de afgelopen jaren ook op redelijk niveau gevoetbald, dus ik krijg ook nog wedstrijdpremies. Dat zijn weer extra inkomsten."

Heb je een bepaald spaardoel?
"Over het algemeen probeer ik elke maand 1000 euro te sparen. Ik ben nu wel tevreden met de 28000 euro die nu op mijn rekening staat. Ik heb het nog prima thuis en ik heb geen vriendin, dus ik denk niet dat ik op korte termijn uit huis ga. Dus daarom wil ik mijn geld nu voor de langere termijn investeren en ben ik begonnen met beleggen."

Hoe ben je met beleggen** begonnen?
"Ik heb als eerste het boek 'Beleggen voor dummies' gelezen. Daarna ben ik meer gaan lezen op het internet en volg ik het financiële nieuws en bepaalde Facebookgroepen. Zo leer je een beetje hoe dat werkt. Ik ben ook rustig begonnen met lage bedragen."

Wat hoop je er uiteindelijk mee te bereiken?
"Uiteindelijk hoop ik eerder te kunnen stoppen met werken."

Je spaart best veel, betekent dat dat je heel zuinig leeft?
"Nee ik geef ook wel gewoon geld uit. Voor corona ging ik ook gewoon uit en leuke dingen doen. Soms hou ik er ook wel eens van om een mooi merkshirtje te kopen."

Wat is dan de gekste aankoop die je ooit heb gedaan?
"Het ging niet om veel geld, maar ik heb ooit in een gekke bui 50 euro gedoneerd aan een Engelsman die een voetbalclub wilde oprichten. Hij zocht investeringen en het klonk wel leuk. Het leek me wel grappig om later op een feestje te kunnen zeggen dat ik bij heb gedragen aan de start van een voetbalclub. Ik heb er alleen nooit meer wat van gehoord..."

Denk je dat geld gelukkig maakt?
"Ik denk het wel. Gezondheid is het belangrijkste, maar daar heb je niet altijd invloed op. Met geld kan je een heleboel dingen bereiken. Je kunt zonder zorgen leven."

Wat is volgens jou dan zonder zorgen leven?
"Als je de vrijheid hebt om leuke dingen te kunnen doen. Niet dat je iets moet afzeggen om financiële redenen. Lekker op vakantie gaan, niet te veel nadenken bij je dagelijkse uitgavepatroon."

Heb jij nog een advies voor anderen?
"Ik denk dat het slim is om goed erover na te denken wat je met je verdiende geld wil. Of je het wil uitgeven of op een spaarrekening wil zetten."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

***Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee.

Ster advertentie
Ster advertentie