FunX

Gregory (29): "Ik challenge mezelf om elke maand minimaal 1000 euro te sparen"

  1. Newschevron right
  2. Gregory (29): "Ik challenge mezelf om elke maand minimaal 1000 euro te sparen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 29-jarige Gregory zijn verhaal.

Naam: Gregory
Leeftijd: 29
Studie: MBO 4 Horeca Ondernemend Management
Werk: Fulltime klantadviseur bij energieleverancier
Woonsituatie: Samenwonend
Netto-inkomen: €2200
Nu op betaalrekening: €0
Spaarrekening: €15000
Beleggersrekening: €5000
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Huur (alles inclusief): €835
Autoverzekering: €75
Zorgverzekering: €145
Telefoonabonnement: €26

Hoi Gregory, bedankt dat je ons een kijkje in je financiën wil geven! Laten we even beginnen met het feit dat je maar 0 euro op je betaalrekening hebt staan. Heb je zo'n dure zomer gehad?
"Nee, ik haal alles van mijn spaarrekening."

Aha. Waarom heb je je opgegeven voor Money Moves?
"Ik wil laten zien dat het ook met een laag tot gemiddeld inkomen mogelijk is om 10000 euro te sparen."

Hoe komt het dat jij je zo bezig houdt met sparen?
"Ik had eerst een studieschuld van 6000 euro en ik wilde dat zo snel mogelijk afbetalen. Toen ik eenmaal uit de schuld was, zat ik nog steeds in die 'overlevingsmodus' om weinig uit te geven. Ik probeer altijd om elke maand minimaal 1000 euro te sparen. Het is een soort challenge geworden."

Betekent dat dat je heel erg op je geld moet letten?
"Mijn vrienden noemen me gierig, maar ik hou ook echt wel van een duur merkje af en toe. Ik ben gewoon bewust bezig met als ik koop of ik het nodig heb. Ik denk er twee keer over na, dan pas koop ik het. Ik vind het belangrijk om een vorm van financiële vrijheid te hebben. Ik heb liever geld op de bank,zodat ik altijd geld heb om iets te kopen dat ik wil hebben."

Wat wil je minimaal op je spaarrekening staan?
"Dat is wel een grappig verhaal. Een paar jaar geleden hoorde ik op het nieuws dat de gemiddelde Nederlander met een laag tot gemiddeld inkomen onder de 20000 euro op zijn spaarrekening heeft staan. Dat triggerde iets in mij. Ik dacht: denk je dat alleen rijke mensen zo'n bedrag op hun spaarrekening kunnen bereiken? Echt niet! Zo ben ik begonnen."

Hoe ging je voor dat moment dan om met je geld?
"Daarvoor was het eigenlijk wel roekeloos spenden. Toen woonde ik nog thuis en alles wat er aan geld binnenkwam, ging er ook weer uit. Nu zit ik met dat spul thuis en denk ik: wat moet ik ermee?"

Heb je nog een specifiek spaardoel?
"We zijn aan het kijken voor een nieuwe woning. Tot die tijd blijven we zoveel mogelijk sparen. Het belangrijkste is eigenlijk dat we zo min mogelijk financiële stress hebben. Dat is ook wel mijn trigger: om geen schulden te hebben."

Je doet ook aan beleggen, hoe ben je daarmee begonnen?
"Door vrienden. Je praat met elkaar erover en je deelt ideeën uit. Daarnaast lees ik er veel over en vraag ik aan anderen die er al een tijdje mee bezig zijn wat goede investeringen zijn. Maar het blijft altijd een risico. Dat hoort erbij."

Heb je wel eens een verkeerde investering gedaan?
"Nog niet. Maar als dat zou gebeuren, dan kan ik het opvangen. Ik heb in totaal ongeveer tien procent van mijn vermogen ingelegd."

Laatste vraag: denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Nee, maar het maakt het wel een stuk makkelijker."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie